Cover
Tudomány
Ferencz Orsolya: Számos területen élen jár a magyar tudás az űrtevékenységekben
2018-11-0220:32
A magyarok hagyományosan élen járnak az űrkutatásban. A gyártástól kutatásokon át nemzetközi szerződésekig húzódó területet mostantól komoly nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező szakember fogja össze. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az űrkutatásért felelős miniszteri biztosnak nevezte ki dr. Ferencz Orsolyát november elsejétől, aki kinevezéséről beszélt az ECHO TV Napi aktuális című műsorában. 
Miniszteri biztos felügyeli a novembertől a külügyminisztériumban az űrkutatást, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az űrkutatásért felelős miniszteri biztosnak nevezte ki dr. Ferencz Orsolyát november elsejétől. A biztos feladata lesz gondoskodni az űrkutatási tárgyú szerződések, a szükséges szabályozások kidolgozása, a szerződések előkészítése, egyeztetésével kapcsolatos feladatok ellátásáról, további felügyelni az űrkutatás fejlesztésére vonatkozó stratégiákat, szakpolitikák összehangolását és megvalósulását, valamint képviselni a kormányt a hazai és nemzetközi űrkutatási szervezetekben és fórumokon. 

Jól teljesítünk, de van egy lemaradás, amivel most már foglalkozni kell. Ha megnézzük a szomszédos országokat, jól látszik a lemaradás
- jelentette ki Ferencz Orsolya.
 
Ismertette: jelenleg 6,2 millió eurót fizetünk évente, ami gyakorlatilag a kötelező tagdíjunk kifizetését jelenti. Ezzel szemben a románok 42,6 millió eurót fizetnek. 

Egy idő után ez a különbség már azt is jelenti, hogy technológiában előttünk járnak majd. Ha nem sikerül a felzárkózás, akkor technológiai leszakadásról beszélhetünk - magyarázta. 

Hozzátette, nem az a megoldás, ha hirtelen sok pénz áramlik a területre. Kiemelte: fokozatos felzárkóztatásra van szükség az űriparban, ami azt jelenti, hogy annyi forrás ráfordításra van szükség, amit az űripar a fejlődésére fel is tud használni. 

Az űrkutatásban, űrtevékenységben számos területen élen jár a magyar tudás.
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ