Cropped landscape
Tudomány
Leáll a Kepler űrteleszkóp, elfogyott az üzemanyaga
2018-10-3106:53
A várakozásoknak megfelelően, elfogyott a kilenc éve működő exobolygóvadász Kepler űrteleszkóp üzemanyaga, s ezért már nem tud adatokat küldeni, vagy fogadni - jelentette be kedden a NASA amerikai űrhivatal.
A NASA szerint a Johannes Kepler (1571-1630) asztronómusról elnevezett, 2009-ben Föld-körüli pályára állított űrteleszkópot most "nyugállományba" küldik.
    
Az űrteleszkóp pályafutása során több ezer naprendszeren kívüli bolygót talált. A küldetése alatt többször léptek fel műszaki nehézségek, 2013 óta a Kepler már csak korlátozott üzemmódban működik.
    
Utódját áprilisban indították útjára. A NASA arra számít, hogy több ezernyi, korábban ismeretlen világot tár fel a TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite).
    
A TESS, ahogyan azt korábban a Kepler is tette, az úgynevezett tranzitmódszerrel vizsgálja az egész égboltot. A fedélzetén működő detektorok a csillagok fényességét mérik, és azt az átmeneti elhalványodást keresik, ami olyankor következik be, amikor a csillag körül keringő bolygó éppen a csillag előtt halad át.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ