Cropped landscape
Külföld
Pócza István: Merkel nem önszántából szorult ki a pártvezetésből
2018-10-3020:51
A hétvégén tartott hesseni tartományi választás elhozhatja egy korszak végét. Merkel kancellár bejelentette lemondását a pártja éléről, illetve azt is, hogy nem indul a következő választáson semmilyen politikai pozícióért. Az ECHO TV Napi aktuális című műsorában Pócza István, a Századvég Alapítvány vezető elemzője elmondta: leginkább a CDU érdeke, hogy Merkel most egy kicsit hátralépjen.
Pócza István kiemelte: Merkel két dolgot szeretne. Egyrészt felépíteni a saját örökségét, hogy úgy emlékezzenek rá, mint Helmut Kohl kancellárra. Másrészt pedig, hogy maga jelölhesse ki a saját utódját.
Én úgy gondolom, hogy nem önszántából szorul ki a pártvezetésből. Így egyik céljára sem fog tudni akkora hatást gyakorolni, mint ahogy azt korábban elképzelte
- fogalmazott.

Szabó Anett azon kérdésére, miszerint ha csak az elmúlt három évét nézzük, van-e esélye Merkelnek, hogy olyan politikai örökséget hagyjon maga után mint Helmut Kohl kancellár Pócza István úgy fogalmazott: az a kérdés, hogy tudja-e korrigálni ezt a helyzetet.
Jelen helyzetben azt mondhatjuk, hogy a német politikát nehéz elképzelni Angela Merkel nélkül, de ha vissza fogunk nézni erre az időszakra, akkor mindenki arra fog emlékezni, hogy beengedte Európába a bevándorlókat
- emelte ki. Hozzátette: ezt a döntését nem fogják a történelemkönyvek legjobb lapjain emlegetni, annak ellenére, hogy számtalan jó döntése is volt. Ezzel tulajdonképpen mindent elrontott.
Pócza István kifejtette: Angela Merkel most azért küzd, hogy az ő embere legyen majd, aki a pártvezetésben és a pártelnöki székben követi.
Két jelölt van, aki komolyan vehető. Leginkább Jens Spahn és Annegret Kramp-Karrenbauer. Most úgy néz ki, hogy Annegret egy az egyben folytatná azt, amit Merkel elkezdett.
A teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ