Cropped landscape
Belföld
Orbán Viktor: A kisszerű kultúrpolitika véget ért
2018-10-3011:40
Újra kinyitott a Szépművészeti Múzeum. A több mint három évig tartó felújítást követően az intézményt Orbán Viktor miniszterelnök nyitotta meg. A Liget Budapest Projekt keretében végzett rekonstrukció során nem csupán a Román csarnok újult meg, hanem az épület mintegy 40 százaléka több mint 14 ezer négyzetméteren. Egyebek mellett új kiállítótereket, éttermet alakítottak ki, korszerűsítették a fűtésrendszert, klimatizálták a termek egy részét, és korszerű raktárhelyiségeket is létrehoztak. A miniszterelnök a megnyitón arról beszélt, hogy 70 éves adósságot törlesztve adják vissza a román csarnokot a közönségnek. A miniszterelnök szerint ez a Liget Budapest Programban is komoly mérföldkő.
Azért vagyunk itt, hogy egy több mint 70 éves adósságot törlesszünk, hogy régi fényében visszaadjuk a Szépművészeti Múzeum Román Csarnokát a magyar közönségnek – jelentette ki Orbán Viktor. Hozzátette: a múzeum 40 százaléka is teljesen megújult. 

A miniszterelnök közlése szerint a múzeum megújítása komoly mérföldkő a Liget Budapest Projekt megvalósításában.

Ez jelenleg Európa legnagyobb kulturális városfejlesztési beruházása – tette hozzá.

A miniszterelnök úgy fogalmazott, mi magyarok a magasba ívelő nagyság hívei vagyunk, az ilyen nagyság szellemi természetű, ezt értették és komolyan is vették az elődeink is. Hozzátette: így született meg a Hősök tere a Millenniumi Emlékművel és a Városligettel. 
A millenniumi ünnepségek megmutatták, hogy a magyarság a világ magabiztos és nagyra törő nemzeteinek sorába lépett. Okot adott erre az életérzésre a viharos történelmünk, ezeréves európai múltunk, a tudomány és a kultúra világában bizonyított tehetségünk is
– emelte ki a kormányfő. 

Orbán Viktor szerint a magyarság a saját nagyságát sohasem abban látta, hogy el tudunk venni valamit másoktól, hanem abban, amit hozzá tudunk tenni az egyetemes tudományhoz és kultúrához. 
Olyan nép vagyunk, amely mindig többet adott a világnak, mint amennyit kapott tőle
– mondta Orbán Viktor, az alaptörvényre hivatkozva felidézte, hisszük, hogy nemzeti kultúránk gazdag hozzájárul az európai egység sokszínűségéhez. 

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a magyarság történelméhez hozzátartozik, hogy idegen mércével akarnak mérni bennünket. E kurzusok mély nyomokat hagytak. A világháború után a Budai Várral is mostohán bántak, a Szépművészeti Múzeum megsérült Román Csarnoka raktár lett, a Városliget pedig a felvonulási diktatúra díszletévé alacsonyították. 
A most helyreállított és a Román csarnokkal kiegészült Szépművészeti Múzeum újranyitása azt üzeni, hogy a másokat majmoló, tehát a törvényszerűen kisszerű kultúrpolitika véget ért
– jelentette ki Orbán Viktor. 

A politikus szerint a magyarságnak vissza kell találnia a saját útjára, időtálló eszmékben kell hinnie. Hozzátette: a Szépművészeti Múzeum a nyílt megvallása annak, hogy nemzeti mivoltunkra büszke, európai és keresztény nép vagyunk. 

Kiemelte, az európai kultúrharc örvénylésében most kell megvédenünk kulturális mivoltunkat, identitásunkat és szuverenitásunkat 

Teljes beszéd: 
Orbán Viktor Facebook-oldalára időközben felkerültek fotók és egy rövid videó a Szépművészeti Múzeum megnyitójáról. 
A művészetnek szentelt katedrális

A felújított Szépművészeti Múzeum a művészetnek szentelt katedrális - hangsúlyozta Baán László, a múzeum főigazgatója.
 
Baán László megköszönte a három évig tartó teljes körű rekonstrukció résztvevőinek munkáját, kiemelte: a művészet az egyik módja megszabadulni az emberi élet rövidségének, végességének fenyegetésétől.
   
A művészet a végtelenre nyíló tér, folyamatosan épülő roppant katedrális maga is, amelyben feloldódnak a lineáris idő korlátai, ahol az ember szabadon kommunikálhat arról, mi is létezésünk értelme - fogalmazott a főigazgató.

Baán László, a Szépművészeti Múzeum igazgatójának beszéde az ünnepélyes megnyitón.
ECHO TV - A nemzet hangja
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ