Cropped landscape
Gazdaság
Izer Norbert: Átmeneti rendelkezéssel segítjük az új lakást vásárlókat
2018-10-2420:31
Az elhúzódó projektek esetében 2020. január 1-jét követően is igénybe vehetik az öt százalékos kedvezményes áfát a lakásvásárlók - erről Izer Norbert, adópolitikáért felelős államtitkár beszélt Napi aktuális című műsorunkban. Az államtitkár kifejtette: a döntéssel azt szeretnék elérni, hogy csak azok a lakásvásárlók tudják igénybe venni a kedvezményt, akik valamiért megcsúsztak az építkezés befejezésével.
Az államtitkár felidézte: még a jövő évben lehet a kedvezményes áfával új lakást vásárolni, de a mostani törvényjavaslat egy átmeneti rendelkezést fogalmaz meg. Eszerint ha jövő év december 31-ig szerkezetkész állapotba kerül az ingatlan, és ennek a dokumentumai bekerülnek a földhivatalhoz, akkor még használható az öt százalékos áfa, abban az esetben is, ha a birtokbavétel átcsúszik 2020-ra.
Az elmúlt időszakban nagyon sok projekt megcsúszott, ennek a gyakorlati kezelését szeretnénk ezzel az átmeneti rendelkezéssel megoldani. A szerkezetkész állapot garantálja azt, hogy nagyon sokáig nem lehet ezt az időszakot elhúzni - szögezte le az államtitkár.

Az az ingatlanértékesítés, ami a határidő előtt egy hónappal kezdődik, az nyilvánvalóan nem alkalmazhatja az öt százalékos áfakulcsot - tette hozzá.

Teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ