Gazdaság
Két éves mélyponton az európai tőzsdeindexek
2018-10-2311:18
Veszteséges kezdés után két éves mélypontra gyengültek tovább a főbb tőzsdeindexek kedden az európai kereskedésben.
A páneurópai indexek, az FTSE EuroFirst 300 és a Stoxx 600 egyaránt 1,3 százalékkal gyengültek, ami két éves mélypontnak, 2016 decembere óta nem látott alacsony szintnek felel meg. Az Euróövezeti EuroStoxx50 index 1,4 százalékot veszített hétfőn.
    
Frankfurtban két százalékos, Londonban egy százalékos, Párizsban másfél százalékos árfolyamveszteség alakult ki. Délelőtt tizenegy órakor a frankfurti DAX 2,13 százalék, a londoni FTSE-100 0,94 százalék, a párizsi CAC-40 1,44 százalék veszteséget mutatott. Madridban 1,12 százalékkal, Milánóban 0,98 százalékkal gyengült a tőzsdeindex.
    
A keddi kereskedést az ázsiai értéktőzsdéi is nagy indexveszteséggel fejezték be. A befektetői hangulat globális romlása a Szaúd-Arábiával a Khashoggi-gyilkosság miatt mélyülő diplomáciai feszültségre, Brüsszel és Róma között az olasz költségvetés miatt kialakult nézeteltérésre, valamint az egyre bonyolódó Brexit-alkudozásokra vezethető vissza.
    
Az olajár csökkent kedden, miután Khalid al-Falih szaúdi energiaipari miniszter közölte, az ország világpiaci felelőssége tudatában nem készül az olajfegyverhez nyúlni az esetleg ellene irányuló szankciók elhárítására. A Brent nyersolaj ára 1,19 százalékkal hordónként 78,88 dollárra, a WTI ára 0,61 százalékkal 68,75 dollárra csökkent.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ