Cropped landscape
Gazdaság
Boros Imre: Oda kell juttatni a pénzt, ahol jó helyen van
2018-10-2208:32
Januártól öt százalékra csökkenhet a tartós tej áfája, tovább nő a kétgyermekes családok adókedvezménye és több cégeket érintő változás is várható a jövő évi adócsomag szerint. A témában Boros Imre közgazdász volt az ECHO TV Jó reggelt! című műsorának a vendége. 
Arról van szó a családok esetében, hogy minél több maradjon a jövedelméből a gyermeket nevelőknek. A kormány szociális- és népesedéspolitikája indokolja a családok támogatását. A lehető legegyszerűbb módon oda kell juttatni a pénzt, ahol jó helyen van – fogalmazott a közgazdász. Éves szinten 240 ezer forint marad a kétgyermekes családoknál, amelyet gyermeknevelésre tudnak fordítani és nem kell az államnál pitizni érte – húzta alá Boros Imre. 

A nyugdíjasok alkalmazásának könnyítése kapcsán a közgazdász kifejtette: egy komplex problémára nyújt megoldást a kezdemény. Lassan kifogyunk az alkalmazható munkaerőből, ugyan van tartalék a gazdaságban számszerűen, de a gazdaság igényeit ebből a munkaerőből nem mindig lehet kielégíteni. Ez a rendszerváltás humán-amortizációja miatt van – mondta. Sokan ideje korán kiestek a munkából vagy épp nem képezték magukat – mutatott rá a közgazdász hozzátéve: nagyot változott a világ is, hiszen a rendszerváltás idején még ismeretlen fogalom volt a számítógép, ma pedig egy lépést sem tudunk tenni nélküle. Sok nyugdíjaskorú tud és szeretne még dolgozni, ehhez pedig kedvezményekre van szükség – tette hozzá. Erre egyrészt azért van szükség, hogy a nyugdíjasok visszajöjjenek dolgozni illetve, hogy a cégek is érdekeltek legyenek a foglalkoztatásukban – fejtette ki Boros Imre. 

A tejfogyasztás növelése és a hazai tejipar támogatása is célja a kormánynak – fogalmazott annak kapcsán, hogy a tej áfája a legalacsonyabb mértékű – öt százalékos – lesz jövőre. A szakember rámutatott, az alacsony áfa egyrészt csökkenti az áfacsalás esélyét illetve együtt jár a fogyasztói árak mérséklésével is. 
ECHO TV - A nemzet hangja - Jó reggelt!
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ