Cropped landscape
Belföld
Rétvári Bence: Az emberek nem maradhatnak az utcán
2018-10-1907:13
Hétfő óta tilos életvitelszerűen közterületen élni. A fedél nélküliek nappali melegedőkben és éjszakai szállásokon tartózkodhatnak. Az ellenzék szerint hajléktalanságról szóló törvény módosítása nem megoldás a problémára. Rétvári Bence, az EMMI parlamenti államtitkára az ECHO TV Jó reggelt! című műsorában azt mondta az eddig próbálkozások nem voltak emberségesek. A jogszabály célja az, hogy a hideg idő beköszöntével beköltöztessék az embereket a hajléktalanszállókra, hiszen ott még senki nem fagyott meg, viszont az utcán igen. 
Az elmúlt években sok tapasztalatot gyűjtöttünk, a korábbi modellek és próbálkozások nem voltak humánusak, emberségesek. Nem tudták érdemben segíteni a hajléktalanokat, mert továbbra is az utcán éltek - magyarázta Rétvári Bence. 

A jogszabály fő célja, hogy a hideg idő beköszöntével beköltöztessék az embereket a hajléktalanszállókra, hiszen ott még senki nem fagyott meg, viszont az utcán igen.  
A hajléktalanságból való kitörés csak a hajléktalanszállókon keresztül sikerülhet - tette hozzá az EMMI parlamenti államtitkára.

Az elmúlt években azt tapasztaltuk, hogy a leghidegebb vörös kód esetén is volt még szabad kapacitása magyar hajléktalanszállókon. Reggel 8-tól este 6-ig vannak a nappali melegedők, este 6-tól reggel 6-ig pedig vannak az átmeneti szállások. 

A probléma sosem abból volt, hogy nem volt elég hely. Hanem az, hogy nem mentek be.
Meg kell menteni ezeknek az embereknek a jövőjét, nem maradhatnak az utcán vagy aluljárókban
- hangsúlyozta Rétvári Bence. 

A kormány 9,1 milliárd forinttal támogatja az ellátórendszert, valamint rendelkeznek egy  300 millió forintos alappal, amelynek egy részét a hajléktalanszállók fejlesztésére költik. Mindenki máshogy kerül ide, mindenki máshogy kerül ki innen, Személyre szabottan segítenek a kijutásban, itt van nagy szerepük a szociális munkásoknak, karitatív szervezeteknek. 

Az EMMI parlamenti államtitkára kitért az az elektronikus egészségügyi szolgáltatásra is, amely egy éve működik. 2017-es indulása óta kötelezően használnak a közfinanszírozott járó-és fekvőbetegek ellátó intézmények. November elsejéig a magán ellátóknak is csatlakozniuk kell. 

Rétvári Bence kiemelte ennek az a lényege, hogy kiteljesedik az ellátórendszer. Egy éve már minden adatunk egy digitális felhőbe rögzül. Ez azért fontos, mert innen minden orvos le tudja hívni az adatainkat, akkor is, ha ő addig nem kezelt minket. Ezek a plusz információk életet tudnak menteni. 

A teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Jó reggelt!
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ