Cropped landscape
Gazdaság
A Monetáris Tanács bizalomerősítő szerepet szán az aranytartaléknak
2018-10-1721:07
Tízszeresére növelte Magyarország aranytartalékát az MNB - jelentette be a jegybank elnöke kedden. Piaci szakértők szerint alapvetően kedvező időpontban történt a vásárlás. Varga Levente, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója az ECHO TV Napi aktuális című műsorában kifejtette, mi indokolja az aranytartalék ilyen szintű megnövelését.
Varga Levente hangsúlyozta: kizárólag a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának van döntési jogköre az aranytartalékkal kapcsolatosan, akik valamennyi szakmai indokot megvizsgálva jutottak el arra a döntésre, hogy bizalomerősítő szerepet szánnak az aranytartaléknak.
A nemesfémnek speciális jellegéből adódóan van egy olyan bizalomerősítő funkciója, ami a válságok kezelése esetén egyfajta stabilizációs eszköznek tekinthető
Varga Levente kiemelte: a régióban egy sereghajtóból váltunk a középmezőny stabil tagjává.
Nem egyedi ez a tendencia, melyet a Magyar Nemzeti Bank döntésként meghozott. Ez erősödik a régióban és az eurózóna országai között is, hiszen a fizikai tartalékképzés, mint tendencia megfigyelhető
- fogalmazott. Hozzátette: mindenképpen egy pozitív üzenet a külföldi befektetők számára az ország stabilitását illetően.
Szabó Anett azon kérdésére, a legmegfelelőbb időpontban döntöttek-e a vásárlás mellett, tekintettel az arany jelenlegi magas árára Varga Levente elmondta: mindenképpen jó döntés volt.
A kollégák, akik az aranyat beszerezték biztosak benne, hogy a lehető legmegfelelőbb időpontban döntöttek a vásárlás mellett.
Teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ