Cropped landscape
Tudomány
Harminc felett szülnek először a nők az iparosodott országokban
2018-10-1712:28
Egyre idősebb életkorban, átlagosan harmincéves kor felett hozzák világra első gyereküket a nők az iparosodott országokban - áll az ENSZ Népesedési Alapjának (UNFPA) szerdán New Yorkban bemutatott új jelentésében. 
Ezekben az országokban - Németországban, Spanyolországban, Olaszroszában vagy Japánban - az 1970-es években 24-26 év volt a kismamák átlagéletkora az első szüléskor. 
    
"A leggyorsabban az iskolázott nők körében terjed az idősebb életkorban kezdett gyerekvállalás. Így próbálják meg elkerülni a gazdasági vagy hivatásbeli visszaesést, ami a gyakran kapcsolódik fiatalabban vállalt anyasághoz" - írták a kutatók. 
    
A UNFPA éves jelentése szerinte a termékenységi arányszámok csökkennek szinte az egész világon. A termékenységi ráta a 15-49 éves nőkre számított gyerekszám, amenyit a nő élete során szülne. 
    
Különösen magas a ráta - és előreláthatóan az is marad - Afrika Szaharától délre első területén. 
    
A világ 2050-ig várt népességnövekedésének több mint a fele ebből a régióból fog származni a becslések szerint. Afrika akkor a világ népességének negyedét fogja kitenni - olvasható a jelentésben.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ