Cropped landscape
Krónika
Még mindig napirenden a Kairos-ügy
2018-10-1608:59
A Kairos lényege, hogy a befizetők a számítógépük tárhelyét adták bérbe, ezért havi díjazást kaptak – volna – attól függően, hogy az elején mennyi pénzt fizettek be és mennyi tárhelyet tudtak bérbe adni. A Budapesti Rendőr-főkapitányság szerint mindez nem minősül pilótajátéknak, ám a csalás gyanúja vizsgálandó. Gyanúsított továbbra sincs - írja a Magyar Idők.
Megállapította a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) illetékes osztálya, hogy a Kairos néven futott, nem fenntartható hierarchikus pénzügyi hálózat nem meríti ki a pilótajátékról szóló tényállást, személyes adattal sem éltek vissza a szervezők, ám fennáll a csalás gyanúja. Ez utóbbi vizsgálata azonban nem főkapitánysági hatáskör, ezért áttették az ügyet az illetékes nagykátai rendőrkapitányság bűnügyi osztályához. 

A BRFK egyfelől két károsult, valamint a bejelentéseiről ismert Tényi István feljelentése alapján vizsgálta a történteket. Mint azt megírtuk, a Kairos Planet néven futó ügyletek lényege, hogy a befizetők a számítógépük tárhelyét adták bérbe, ezért havi díjazást kaptak volna attól függően, hogy az elején mennyi pénzt fizettek be és mennyi tárhelyet tudtak bérbe adni. 

Fizettek azért, hogy egy programot telepítsenek a számítógépükre, amely azt figyelte, hogy a gép valóban be van-e kapcsolva és hozzáférhető-e napi tíz órán át. Ennek fejé­ben a havi díjazás az ígéretek szerint évi 150–250 százalékos hasznot hozhatott. A Kairosnak hazánkban legalább tízezer károsultja van a résztvevők becslései szerint, ők átlagosan ötezer dollár kárt szenvedtek el.

Bár a személyes adattal való visszaélés is felmerült, az újonnan belépők személyes okmányait ugyanis beszkennelték a számítógépes rendszerbe, ám a nyomozás megállapította, hogy azt regisztráció címén kellett a központi adattárba tölteni, így nem érte jelentős érdeksérelem a résztvevőket. A BRFK azt is megállapította informatikus szakértő közreműködésével, hogy a tárhelyek „bérbevétele” semmilyen célt nem szolgált, a Kairos Planet azért indult, hogy a belépő tagokat tévedésbe ejtsék. 

Mint azt még 2017 őszén megírtuk, Úri település két vezetőjét és egy magánszemélyt két károsult nevében, csalás miatt tett feljelentésben nevezték meg lehetséges gyanúsítottként. A károsultak szerint ugyanis akkor szervezték be őket a Kairosba, amikor már tudható volt, hogy a konstrukció bedőlt, és annak működtetői nem tudnak fizetni. A megnevezett szervezők maguk is feljelentést tettek a felettük lévő szervezők ellen, mondván: őket is rászedték. Ezeket a feljelentéseket korábban egyesítették, és az illetékes nagykátai rendőrkapitányságon vizsgálják őket. Ide került most a BRFK-n futott ügy is.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ