Cropped landscape
Gazdaság
Bánki Erik: Nem működtek hatékonyan a lakás-takarékpénztárak
2018-10-1521:43
A "lakástakarék" szó most a harmadik legkeresettebb szó Magyarországon. Ekkorát robbant a hír, hogy az állam kiszáll a konstrukció mögül. Ha elfogadják a törvényjavaslatot, és hatályba is lép, akkor csak napokban mérhető a konstrukció sorsa. Bánki Erik, a Fidesz országgyűlési képviselője az ECHO TV Napi aktuális című műsorában elmondta, egy új rendszerre van szükség annak érdekében, hogy minél több magyar család tudjon önálló, saját otthonhoz jutni.
Bánki Erik elmondta: a konstrukció kiemelt állami támogatást kapott. A jelenlegi kamatkörnyezetben, amikor a betéti kamatok nem minden esetben érik el az 1 százalékot, akkor ebben a konstrukcióban 30 százaléknyi támogatást adott az állam. Ehhez képest extra profitot realizáltak rajta a szolgáltatók.
Ehelyett az állampolgári befizetésekkel arra kellett volna törekedniük, hogy minél eredményesebben tudják azt forgatni, annak érdekében, hogy ne csak az állami támogatást tudják visszafizetni az embereknek.
Hozzátette: egy normál profitot kellene realizálniuk rajta, és ezt is odaadni az embereknek. Ehhez képest nem erre használták, hanem az állami támogatás kényelme mögé bújva, az összes egyéb bevételt eltették. Tíz év alatt ez 60 milliárd forintot eredményezett.
Velkovics Vilmos azon kérdésére, előfordultak-e etikai problémáik is, mivel voltak olyan családok, ahol mindenkinek a nevére vettek fel lakástakarékot az állami támogatások miatt. Bánki Erik elmondta: alapvetően nem azzal van a probléma, hogy sok szerződő fél volt, hiszen az állam célja az volt, hogy minél több embernek nyújtson támogatást lakásvásárlásban.
Sajnos nem ez történt, hiszen a szerződést megkötők alig negyede az, aki valóban lakásvásárlásra használja fel a támogatást. A másik háromnegyede nem ezt a célt szolgálta.
Hozzátette: az ilyen típusú öngondoskodási támogatások 75 százalékát lakástakarék pénztárak vették igénybe, ehhez képest az összes ilyen célú megtakarítása a lakosságnak csak egyharmad részt képvisel.
Tehát valami nem működött hatékonyan, ezért azt gondoljuk, hogy egy új rendszerre van szükség.
A teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ