Cropped landscape
Gazdaság
Plusz egy szoba a CSOK-ból
2018-10-1307:14
Vidéki nagyvárosokban akár egy plusz kisszobára is elegendő lehet a használt lakás vásárlásához felvehető, átlagosan másfél millió forintnyi családi otthonteremtési kedvezmény. A fővárosban ez az összeg az illeték megfizetésére elég, ugyanakkor egy új lakásba költöző nagycsaládnak akár egy teljes szobával több is kijöhet a támogatás segítségével.
Az Ingatlan.com elemzése szerint elsősorban a megyeszékhelyeken és más vidéki nagyvárosokban jelent előrelépést a használt lakás vásárlásához felvehető családi otthonteremtési kedvezmény (csok). – Akár egy fél szobával is megnövelheti az alapterületet az igényelhető állami támogatás, amelynek átlagos összege idén 1,5 millió forint.

A csok segítségével Salgótarjánban, Kaposvárott, Miskolcon, Szolnokon, Pécsett és Tatabányán átlagosan 6-9 négyzetméterrel nagyobb használt lakást vásárolhatnak az igénylők – magyarázta Balogh László, a hirdetési oldal vezető gazdasági szakértője, megjegyezve, hogy a gyermekes családoknak megfelelő 60-70 négyzetméteres lakóingatlanok ára az egyes megyeszékhelyeken 10–25 millió forint.

A portál adatai szerint legolcsóbban Salgótarjánban, Kaposvárott és Miskolcon lehet ekkora lakáshoz jutni, ezekben a városokban 10-15 millió forintot kell értük fizetni. A legdrágább megyeszékhelyeken – Debrecenben, Győrött és Székesfehérvárott – már 20,5–25 millió forintba kerülnek a szóban forgó lakások, vagyis ott a gyermekszámtól függően 600 ezer–2,75 millió forint már csak kisebb arányú segítséget jelent.

Az igénylők által átlagosan felvett másfél millió forint Budapesten átlagosan három négyzetméterrel nagyobb használt lakásra elegendő. Ez az átlagösszeg egyébként a vásárláskor fizetendő négyszázalékos illeték teljes egészét fedezheti egy legfeljebb 37 millió forint értékű, régi építésű ingatlan vásárlásakor.

Budapesten a nagycsaládosoknak az új lakás vásárlásához adható tízmillió forintos, vissza nem térítendő támogatás nyújt segítséget. A fővárosi 60-70 négyzetméteres új lakások átlagos négyzetméterára mára meghaladta a 700 ezer forintot, vagyis a tízmillió forintos csok 14 négyzetméterrel nagyobb lakást eredményezhet. A vidéki nagyvárosokban viszont akár 20-30 négyzetméterrel nagyobb lakásra is futja a támogatásból.

A Bankráció.hu szerint az otthonteremtési kedvezmény mellett az alacsony kamattal felvehető hitelek segítik leginkább a lakásvásárlókat.

Tapasztalataik szerint tíz lakásvásárlóból hárman csokot is igényelnek a hitelük mellé. Érdekes ugyanakkor, hogy százból egy-két hiteligénylőnek eszébe sem jut, hogy a csokra is jogosult lehetne. Mind az Ingatlan.com, mind a Bankráció szakértői úgy látják, hogy amíg a hitelkamatok ilyen alacsony szinten maradnak, addig valószínűleg kitart az áremelkedés, mivel az elmúlt egy-két évben a lakáspiac motorjává az olcsó hitelek léptek elő.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ