Cropped landscape
Gazdaság
1,5 százalékkal nőtt az ipari termelés augusztusban
2018-10-1209:26
Az ipari termelés volumene 1,5 százalékkal meghaladta augusztusban az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított adatok alapján 4,5 százalékkal emelkedett - közölte második becslését a Központi Statisztikai Hivatal pénteken.
Az első becslésben közölt augusztusi adathoz viszonyítva a második becslés adata nem változott. Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 3,8 százalékkal emelkedett. Az ipari export volumene 1,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az ipar belföldi értékesítése 7,4, ezen belül a feldolgozóiparé 8,2 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos hónapjához képest. 

Az év első nyolc hónapjában az ipari termelés 3,6 százalékkal emelkedett. Az összes értékesítés 64 százalékát adó külpiaci eladások volumene 1,5, a 36 százalékot képviselő hazai értékesítésé 6,3 százalékkal bővült.

Augusztusban 6,0 százalékkal nőttek a mezőgazdasági termelői árak

Augusztusban a mezőgazdasági termelői árak 6,0 százalékkal - november óta a legnagyobb mértékben - nőttek az egy évvel korábbiakhoz képest a júliusi 1,2 százalékos emelkedés után. A növényi termékek ára 11,2 százalékkal emelkedett, az élő állatok és állati termékek ára 2,1 százalékkal csökkent - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A gabonafélék ára 13,9 százalékkal emelkedett, a gyümölcsök ára 0,8 százalékkal mérséklődött. A zöldségfélék ára 21,5 százalékkal lett magasabb. Az élő állatok ára - a vágósertés árának 9,7 százalékos visszaesése következtében - 3,6 százalékkal csökkent.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ