Cover
Tudomány
Már érezhető az El Nino "előszele" Ausztrália keleti részén
2018-10-1013:26
Immár 70 százalék az esély rá, hogy "beindul" az El Nino globális légköri jelenség a bolygó déli féltekéjén, növelve a felszíni hőmérsékletet Ausztrália szárazsággal sújtott keleti területeinek jelentős részén - figyelmeztetett az ausztrál meteorológiai szolgálat.
A Csendes-óceán Egyenlítőhöz közeli területeinek erős felmelegedésével járó éghajlati jelenség a világ számos területén erőteljesen befolyásolja az időjárást, szerepet játszva a heves esőzések, áradások és aszályok kialakulásában, valamint hatással van a globális átlaghőmérsékletre is. Az El Nino gyakran közrejátszik a világ déli és keleti szárazföldi területeit - Ausztráliát, Indonéziát, a Fülöp-szigeteket, Malajziát és a Csendes-óceán középső részén fekvő szigeteket - sújtó forróság és szárazság kialakulásában, emellett enyhébb teleket eredményez Északnyugat-Kanadában és Alaszkában. 

Az ausztrál meteorológiai szolgálat kedden kiadott jelentése szerint a Csendes-óceán trópusi felszíni vizeiben és a térség légkörében megfigyelhető változások "az El Nino korai szakaszának beköszöntét jelezhetik". A déli félteke tavaszi hónapjaiban megfigyelhető ilyen események általában "a szokásosnál kevesebb esőzést jelentenek Ausztrália keleti és északi részén, valamint az átlagosnál magasabb hőmérsékletet a délkeleti területeken". Az El Nino hatására a Csendes-óceán keleti részén melegebb, az Ausztráliához közeli területeken pedig hidegebb vizek koncentrálódnak. 

Mindez általában kevesebb csapadékot eredményez az ausztrál kontinens felett. Petteri Taalas, az ENSZ Meteorológiai Világszervezetének főtitkára korábban elmondta, a klímaváltozás megváltoztatja az El Nino és ellentéte, a Csendes-óceán trópusi felszíni vizeinek lehűlését okozó La Nina dinamikáját és hatását. 

A 2018-as év egy gyenge La Ninával indult, amelynek hűtő hatása nem volt elegendő a globális melegedés visszaszorításához.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ