Cover
Tudomány
A fényvédőkrémek is felelősek a korallpusztulásért Thaiföld híres strandjánál
2018-10-1007:30
A tengerbe kerülő fényvédőkrémek is szerepet játszanak a korallok pusztulásában a Thaiföld déli részén fekvő és a turisták körében igen népszerű Maya Bay strandnál, amelyet határozatlan időre lezártak a látogatók elől - közölték vasárnap a helyi illetékesek.
A természeti parkokért, vadvilágért és növényvédelemért felelős helyi minisztérium vezető munkatársa, Csongkhlai Voraphongszathorn szerint a Krabi tartományhoz tartozó strandra érkező turisták egy része olyan fényvédőkrémekkel szokta bekenni magát, mielőtt úszni vagy búvárkodni indul, amelyek a virágállatokat súlyosan veszélyeztető, akár a halálukat is okozó vegyi anyagokat tartalmaznak. 

Csongkhlai szerint a korallokra jelentős fenyegetést jelent továbbá az a nagy mennyiségű homok és üledék, amelyet a kompok által gerjesztett víz alatti hullámok, valamint a fürdőzők hordanak a zátonyokhoz. Korábban naponta 180 komp szállított turistákat a népszerű öbölbe. A minisztérium júniusban határozatlan időre lezárta a területet a korallok és egyéb tengeri élőlények regenerálódása érdekében. 

A Phi Phi Leh-szigeten lévő öblöt 2000-től árasztották el a turisták, miután ott forgatták Leonardo DiCaprio A part című hollywoodi filmjét.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ