Cropped landscape
Belföld
Meglepő fordulat: Lemondásra szólította fel a bírói kar az Országos Bírói Tanácsot
2018-10-0915:17
A mai napon gyűltek össze az ország valamennyi bíróságának képviselői, hogy póttagokat válasszanak az Országos Bírói Tanácsba (OBT). Erre azért volt szükség, mert a januárban megválasztott 15 tag és 14 póttag közül az elmúlt hónapok során 17-en lemondtak, így a testület működésképtelenné vált - írja a Tűzfalcsoport
A jelenlegi „csonka” OBT tevékenységére jellemző, hogy bár ilyen jogkörük nincs, jogszabály-módosítási javaslatokat fogalmaztak meg az Országgyűlés számára. Ezzel részben saját zsebüket tömnék 30 százalékos fizetésemeléssel, másrészt szakmai előmenetelüket gyorsítanák fel.
 
A további módosítási javaslataik pedig egybevágnak a Soros-Sargentini jelentés elvárásaival, vagyis a magyar igazságügyi modell lebontásával. Ennek során az Országos Bírósági Hivatal jogköreit saját szervezetükhöz csoportosítanák át annak érdekében, hogy ők dönthessenek arról, kiből lesz bíró vagy bírósági elnök Magyarországon.
 
Az OBT tagjai voltak azok, akik májusban nemzetközi védelmet kértek a kormánnyal szemben – a Brüsszel által pénzelt – Igazságszolgáltatási Tanácsok Európai Hálózatától (ENCJ), amelynek elnökét meg is hívták vizsgálódni Magyarországra. De az OBT azt is megszavazta, hogy támogatják az ENCJ által Lengyelország ellen tervezett szankciókat.

A blog korábbi cikkére hivatkozva felidézi, az OBT tagja és első soros elnöke az a Hilbert Edit, aki a tagság által biztosított mentelmi jog mögé bújva igyekszik kibújni az őt hanyag bírói munkája miatt fenyegető fegyelmi eljárások alól. A testület jelenlegi soros elnöke pedig az a Szabó Sándor, akinek a beosztottja a Szombathelyi Törvényszék büntetés-végrehajtási csoportjában Marian Cozma veszprémi kézilabdázó gyilkosát feltételes szabadságra engedte. Bár Szabó Sándor éppen ezt a csoportot vezeti, állítása szerint a döntésről csak a sajtóból értesült, mert „éppen szabadságon volt”. 
 
A testület tagja továbbá az a Vadász Viktor is, aki kifejezetten jó viszonyt ápol a migrációt támogató Helsinki Bizottsággal és az Amnesty International ál-civil szervezetekkel. Ezen felül érintett lehet abban a büntetőeljárásban, amely ismeretlen tettes ellen folyik a Budaházy-ügy ítéletének megírása miatt. Mint ismert, a 2016. augusztusában 13 év fegyházra ítélt Budaházy György és társai hónapokig nem kapták meg a leírt ítéletet. Emiatt végül az ítéletet hozó bírónő – Kenéz Andrea – lemondott, ám a hivatalos közlés szerint utolsó munkanapján leadta az ítéletet. A gyanú szerint azonban ez nem így történt, hanem az ítéletet végül más írta meg helyette. 
 
Az OBT tagja az a Vasvári Csaba is, aki a 2006-os tüntetések után hozott ítéletei miatt a nemzeti radikális sajtóban kiérdemelte a „vérbíró” jelzőt. Úgy tűnik, a Pesti Központi Kerületi Bíróságon bíráskodó Vasvári nem csak ítélkezni szeret, hanem pereskedni is: előbb az OBH elnökét perelte be, mert nem nevezte ki a jelenlegi pozíciójánál két szinttel magasabban található Fővárosi Ítélőtáblára. Legutóbb pedig a Fővárosi Törvényszéket perelte be 135 (!) forintra, mert álláspontja szerint késve utalták át neki a javadalmazását. 
 
Az OBT józan gondolkodású tagjai tavasszal a lemondásukkal demonstrálták, hogy nem kívánnak asszisztálni ezeknek a sértett embereknek a bosszúhadjáratához és egyéni érdekérvényesítéséhez. Május végén a bírósági elnökök szólították fel az OBT-t, hogy ne veszélyeztessék a bírósági szervezet működését. Ma pedig az ország teljes bírói karának képviselői is úgy döntöttek, hogy nem választanak tagot a jelenleg törvénytelenül működő testületbe. Ezen felül egy nyilatkozatot is elfogadtak, melyben a megcsappant létszámú OBT maradékát is lemondásra szólították fel, hogy a teljes testület megújulhasson. 
 
A magyar bírói kar kinyilvánította tehát, hogy nem kíván asszisztálni az OBT romboló tevékenységhez, így teljesen elfogyott a levegő a Darák Pétert, a Fideszt egy országgyűlési képviselői mandátumtól megfosztó Kúria elnökét is soraiban tudó testület tagjai körül.

Tűzfalcsoport 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ