Cover
Gazdaság
Nagy István: Mindent megteszünk, hogy ne csökkenjen ilyen mértékben a támogatás
2018-10-0820:15
Magyarország kulcspartner, meghatározó szereplő az új uniós költségvetési időszakról szóló tárgyalásokon - ezt Phil Hogan uniós agrárbiztos mondta hétfői budapesti tárgyalásai után. Az Európai Bizottság öt százalékkal kevesebb forrást biztosítana a következő, 2021-től kezdődő pénzügyi ciklusban az agráriumra, egyes számítások szerint viszont hazánkat ennél jóval drasztikusabban érintené a csökkenés. Nagy István agrárminiszter az ECHO TV Napi aktuális című műsorában leszögezte mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy ez ne így legyen. Hozzátette, más tagállamok sem támogatták ezt a tervezetet. 
A javaslat szerint öt százalékkal kevesebb lenne a Közös Agrárpolitikára fordítható források szintje. Erre a lépésre azért van szükség, mert a Bizottság nehéz pénzügyi helyzetbe került amiatt, hogy Nagy-Britannia úgy döntött, kilép az Európai Unióból. Most már a tagállamok kormányfőin múlik, hogy meghozzák ezeket a döntéseket a következő 6 hónapban és bízom abban, hogy Magyarországgal együttműködve olyan megállapodás születik majd, amely a gazdák számára előnyös lesz – nyilatkozta az ECHO TV-nek Phil Hogan. 

A magyar agrárminiszter elmondta az egyes pillér 16,6 százalék, a kettes pillér 26,6 százalékkal csökkenne, tehát a vidékfejlesztési forrásaink utóbbi mértékével csökkennének. Azonban mindez attól függ, hogy a biztos úr 2018-as folyóárhoz viszonyítva akar számolni vagy pedig a költségvetés kezdetéhez viszonyítva. Nyilván figyelembe kell venni az inflációs hatásokat is. 

Nagy István leszögezte, ez a szám biztosan nem lehet így. Mindent elkövetnek azért, hogy ez ne így legyen, szerinte ebben minden tagállam szövetségesünk, hiszen, amikor biztos úr előterjesztette a tervezetét, nem volt olyan, aki ezt elfogadta volna. Mindenki kritikát fogalmazott meg ezzel kapcsolatban. 

A megoldási javaslat az az, hogy találunk olyan jogcímeket a költségvetésben, amelyek terhére át tudjuk csoportosítani a közös agrár politikára szánt forrásokat- hangsúlyozta. 
A teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ