Cropped landscape
Gazdaság
Gyorsabban drágulnak az új otthonok
2018-10-0708:46
Noha a használt lakások ára is erősen emelkedik, az újak még nagyobb ütemben drágulnak. Szakértők szerint a kedvezményes áfa jövő év végi kivezetése nem egyik napról a másikra jelenik majd meg az árakban.
Továbbra is két számjegyű lakásdrágulás jellemzi Magyarországot az Euro­stat friss adatai szerint. Az unió statisztikai hivatalának pénteki jelentése szerint az idei második negyedévben éves összevetésben 10,4 százalékos volt az áremelkedés a magyar lakáspia­con. Hazánk mellett csak Szlovéniában (13,4 százalék), Írországban (12,6 százalék) és Portugáliában (11,2 százalék) nőttek tíz százaléknál nagyobb ütemben az árak. Az unió 28 tagállamában és az euróövezet országaiban egyaránt 4,3 százalékos volt az átlagos áremelkedés.

A Központi Statisztikai Hivatal frissen közzétett adatai szerint az új lakások nagyobb mértékben drágulnak, mint a használtak. Különvéve az új építéseket, azt látni, hogy ezekért az otthonokért majdnem 12 százalékkal kellett többet fizetni az április–júniusi időszakban, mint egy évvel korábban.

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint az új lakások drágulása mögött az erős kereslet és a munkaerőhiány okozta költségnövekedés mellett más is meghúzódik.
A piac alkalmazkodni kezdett a mostani szabályok szerint 2019 végéig érvényben lévő kedvezményes áfa megszűnése utáni helyzethez. A folyamatos drágulás miatt ha 2020-tól 27 százalékra ugrik az új lakások jelenleg ötszázalékos forgalmi adója, akkor e nagy különbség nem egyik napról a másikra jelenik majd meg az árakban – mondta a szakember.

Az új lakásoknál felfokozott piacra lehet számítani, a fejlesztők igyekeznek befejezni a folyamatban lévő építkezéseket, a megmaradó lakásokért pedig a vevők futnak versenyt – közölte Balogh László. A szakértő szerint a használt lakások átlagos drágulását továbbra is a nagyvárosokban tapasztalható áremelkedés hajtja. A hirdetési portál október eleji adatai szerint Budapesten a lakásokat és a családi házakat 24 százalékkal többért kínálják megvételre, mint egy évvel korábban. A megyei jogú városokban eközben 18, a többi városban 23, a községekben pedig 12 százalékos áremelkedés figyelhető meg.

Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője szerint az első fél évi adatok alapján egész évben kitarthat a százalékban mérve két számjegyű drágulás. – Az új lakások 2016 óta tartó meredek áremelkedése eddig is mágnesként húzta maga után a használt lakások árát – mutatott rá az elemző, aki erőteljes hajrát vár, hogy a vevők még az alacsonyabb áfakulccsal vásárolhassanak.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ