Cropped landscape
Krónika
A Kúria elé vihetik Vizoviczki ügyét
2018-10-0409:06
Jogértelmezési vita bontakozhat ki a Vizoviczki Lászlót védő ügyvédcsapatban, miután a Fővárosi Ítélőtábla a jogerős verdiktben hét év fegyházra ítélte az éjszaka császáraként ismert vállalkozót bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt - írja a Magyar Idők. Első fokon még nem mondták ki, hogy a vádlottak többsége a bűnszervezetben működött együtt, ám ezt a táblabíróság tegnap megállapította, és kizárta a kedvezményből az érintetteket. 
Másodfokú, jogerős ítéletében hét év fegyházzal és 330 millió forint vagyonelkobzással sújtotta szerdán Vizoviczki László elsőrendű vádlottat felbujtóként, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt a Fővárosi Ítélőtábla. 
 
A Fővárosi Törvényszék tavaly tavasszal első fokon szintén hét év szabadságvesztésre és 600 millió forint vagyonelkobzásra ítélte Vizoviczkit, ám nem mondták ki a bűnszervezetben való részvételt. 
 
Szerdán azonban a vádlottak nagyobb részével kapcsolatban nemcsak ezt, hanem azt is kimondták, hogy feltételesen nem bocsáthatók szabadlábra. Úgy tudjuk, hogy az ítélethirdetésen meg sem jelent vállalkozót védő ügyvédcsoport megosztott abban a kérdésben, hogy a minősítés változása miatt van-e helye további jogorvoslatnak, és várhatóan a Kúria elé viszik majd az ügyet. 
 
Álláspontjuk szerint ugyanis nemcsak a minősítés, hanem a büntetés is súlyosbodott, lévén Vizoviczkit és öt társát kizárták a kedvezményből. Így az elítéltek a büntetésük kétharmadának letöltése után nem szabadíthatók, és ezzel a döntéssel kvázi egyharmaddal megemelték a büntetésüket. 
 
A budapesti és debreceni éjszakában diszkókirályként is ismert vállalkozó ellen 2012 februárjában a Nemzeti Védelmi Szolgálat operatív nyomozásának adatai alapján indult büntetőeljárás. 
 
Az évek során háromszor rendelték el az előzetes letartóztatását, majd helyezték házi őrizetbe, hogy végül 2016. augusztus 1-jén 250 millió forintos – rekordnak számító – óvadék ellenében ismét házi őrizetbe kerüljön. 
 
Összesen több mint három évet töltött kényszerintézkedés hatálya alatt, így a hétéves ítéletéből valamennyivel több, mint három évet kell majd letöltenie. Amint bevonul a fegyházba, visszautalják neki az óvadék összegét, amit egyébkét állítása szerint rokonai, barátai adtak össze számára. 
 
A tényállás szerint Vizoviczki László a háttérből irányított egy belvárosi éttermekből, a Hajógyári-szigeten működő szórakozóhelyekből, diszkókból, night clubokból álló cégcsoportot, amelyben 2010 és 2012 között milliárdos nagyságrendű költségvetési csalást követtek el egyes cégek bevételeinek eltitkolásával. 
 
Az elkövetés módjának lényege, hogy a vádlottak a szórakozóhelyeken nem ütötték be a bevétel egy részét a pénztárgépbe. 
 
A táblabíróság ítéletének szóbeli indoklás szerint a vádlottak szervezett, összehangolt, bűncselekmények elkövetésére irányuló tevékenységet folytattak, a cégcsoport Vizoviczki László ellenőrzése és irányítása alatt állt, az utasítások végigvonultak a hierarchikus szervezeten, az ügyvezetők a vállalkozó bizalmi emberei voltak, és a mulatókban működő pénztárgépek adatainak manipulálása a bevétel csökkentésére irányult. 
 
A vállalkozó másik, zárt ajtók mögött tárgyalt elsőfokú pere a Debreceni Törvényszék katonai tanácsa előtt rendkívül lassan zajlik. Ítélet csak jövőre várható a rendőri vezetők és más hatósági személyek megvesztegetése miatt még 2015-ben indult eljárásban. 
 
A vád lényege, hogy az 1990-es években prostitúciós szolgáltatást nyújtó vállalkozások, majd vendéglátóipari tevékenysége kapcsán ismert Vizoviczki jó kapcsolatokat épített ki a Budapesti Rendőr-főkapitányság, illetve a Nemzeti Nyomozó Iroda vezető beosztású tisztjeivel és más hatóságok dolgozóival. 
 
A vádhatóság szerint a rendőrök feladata az volt, hogy a Vizoviczki érdekeltségébe tartozó szórakozóhelyeken lehetőség szerint ne legyenek hatósági ellenőrzések, vagy ha mégis, akkor azokról előre értesítsék őt.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ