Cropped landscape
Gazdaság
Kiderült, kik vették meg a kötvényt
2018-09-2919:16
A Reuters kötvénypiaci szolgáltatója, az IFR ismertette, hogy kik vették meg az új magyar eurókötvényt. Az egymilliárd eurós, új magyar euró­kötvényből 190 befektető vásárolt, 42 százaléknyi részt német és osztrák, 18 százalékot kelet-közép-európai, 15-öt brit, 21-et más európai, és mindössze négyet amerikai befektetők vettek meg – hívta fel a figyelmet a hírre a Portfólió.
Az IFR a keddi kibocsátás előtti befektetői telefonkonferenciáról is közölt információkat a portál szerint. Úgy tudni, hogy az eseményen egyetlen kérdés sem hangzott el a jogállamisági helyzetet elítélő Sargentini-jelentésről, mivel a befektetőket az új papír árazása foglalkoztatta. 
A finanszírozási terv adta kereteket és a jelenleg kedvező piaci helyzetet kihasználva valósította meg az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) a keddi eurókötvény-kibocsátást
– közölte a Magyar Idők kérdésére az adósságkezelő. Az ÁKK 2025. októberi lejárattal adott el négyszeres túljegyzés mellett egymilliárd euró értékben devizakötvényt.
 
Az elmúlt években tartózkodott a kormányzat a jelentősebb új devizaforrás bevonásától, ehelyett inkább ázsiai piacokat tesztelt. Ehhez képest most egyetlen kibocsátással kimerítette az ÁKK a teljes éves tervezett keretet. Mint azt az ÁKK-nál elmondták, a nemzetközi devizakötvény-kibocsátás az adósságkezelő számára eddig sem volt és továbbra sem lesz prioritás.
 
A tavalyi kibocsátást teljes mértékben dollárkötvények visszavásárlására használták fel. A mostani ügylet kevesebb mint fele az idén lejáró 2,3 milliárd euró devizaadósságnak. A teljes kibocsátás a teljes finanszírozási igényt fedezi.

Ugyanakkor kiemelnénk, hogy az idei évre tervezett és megvalósított devizakibocsátás elmarad a devizalejáratok összegétől. Ez azt jelenti, hogy a tavalyi 22 százalékról az év végére 20 százalékra csökken a devizaarány az összesített államadósságban.
 
Mint azt a lap kérdésére kifejtették, nem valószínű, hogy kihasználva a jelenlegi alacsony hozamkörnyezetet, még idén újabb kötvényeladás mellet döntsön az ÁKK. Ezzel a kibocsátással és az idén is jól teljesítő lakossági állampapírokkal már az állam tartalékait növelte az adósságkezelő.
 
Tavasszal már látható volt, hogy milyen gyorsan tud változni a nemzetközi pénzpiaci hangulat. Magyarország a biztonságosnak tartott országok között van, és az adósságkezelő lépései azt szolgálják, hogy ezt erősítse – közölték.
 
A szervezet válaszai alapján továbbra is a forintalapú, elsősorban belföldi finanszírozás marad elsődleges, illetve ezáltal a lejáratok forintból történő nagyobb arányú rendezése, hogy tovább mérséklődjön a teljes adósságállományban a sérülékenységet jelentő devizahányad.
 
Jelenleg a kifejezetten lakossági ügyfeleknek szánt állampapírok állománya bőven meghaladja a 7300 milliárd forintot, és az Államadósság Kezelő Központ egyéb újításokat is bevezetett, például nemrég kifejezetten önkormányzatoknak szóló terméket dobott piacra.

Magyar Idők 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ