Cover
Gazdaság
Milliárdos Zalaegerszegi fejlesztések
2018-09-2806:28
Októberben Orbán Viktor miniszterelnök adja át a zalaegerszegi járműipari tesztpálya első ütemét, amely a város egyik legnagyobb fejlesztése. A településen kiemelkedően jól állnak a Terület- és településfejlesztési operatív program fejlesztéseinek megvalósításával, már az összes intézmény felújítása befejeződött – tájékoztatta a Magyar Időket a város polgármestere.
Elkészült a zalaegerszegi járműipari tesztpálya különleges, Z betű alakú fogadóépülete, ami több mint egymilliárd forintból valósult meg – erről beszélt lapunknak Balaicz Zoltán, a zalai megyeszékhely polgármestere.

A kétezer négyzetméteres épület a tesztpálya központja lesz, ide érkeznek a látogatók, ahol szakmai konferenciákat, bemutatókat lehet majd tartani. Az épületet úgy alakították ki, hogy a földszinti nagy térbe alkalmanként akár egy háromtonnás személyautóval is be lehet állni.

Mint ismert, a járműipari tesztpálya első ütemét októberben adja át Orbán Viktor miniszterelnök, a 45 milliárd forintból 265 hektáron épülő beruházás a legfontosabb fejlesztés a városban. Balaicz Zoltán ezzel kapcsolatban elmondta: az elektromos és önvezető járművek tesztelésére is alkalmas létesítménnyel egyedülálló lehetőséghez kapott Zalaegerszeg.

A beruházáshoz kapcsolódik az is, hogy Magyarországon Zalaegerszeg az ötödik generációs mobilhálózat, az 5G tesztvárosa. Ennek előzményeként Budapest mellett első vidéki helyszínként a zalai megyeszékhelyen indult el a 4G+ szolgáltatás.

A járműipari tesztpálya mellett egy sor más fejlesztés is elkészült a városban. – A Terület- és településfejlesztési operatív programban Zalaegerszeg 16,8 milliárd forintos kerettel rendelkezik. Ennek a felhasználásával kifejezetten jól állunk, hiszen befejeződött az összes háziorvosi rendelő, ügyelet, szociá­lis intézmény, bölcsőde és óvoda felújítása.

A többi, iparfejlesztéshez kapcsolódó, városi parkokat, közterületeket érintő programelemek megvalósítása pedig elkezdődött. A Modern városok program fejlesztéseivel szintén elindultunk, halad az új iparterület kialakítása, a bekötőutak megépítése – fogalmazott Balaicz Zoltán.

Lerakták a 170 milliárd forintos beruházással megvalósuló, Zalaegerszeget az M7-es autópályával összekötő, a sármelléki nemzetközi repülőteret is érintő M76-os, kétszer két sávos gyorsforgalmi út alapkövét, elindult az útépítés.

Emellett halad a Zalaegerszeget az osztrák határhoz vezető, M8-as úttal összekötő kétszer két sávos gyorsforgalmi út tervezése is. Kormányhatározat született továbbá a zalaegerszegi logisztikai központ és konténerterminál létrehozásáról.

Amikor a város fejlesztési koncepcióját kialakítottuk, meg kellett találni azokat az irányvonalakat, amelyekkel Zalaegerszeg egyedi tud lenni.

Az hozott áttörést, amikor eldőlt, hogy a járműipari tesztpálya a kormány döntése értelmében hozzánk kerül.

Másrészt Zalaegerszeg földrajzi elhelyezkedésére és arra alapozva, hogy a város közlekedési csomópontban fekszik, logisztikai központ és konténerterminál épül a településen. Ha pedig a gazdaságunk fejlődik, akkor a többi kisebb fejlesztés, a nagy beruházásokhoz igazodva, ezeket kiegészítve valósul meg – hangsúlyozta Zalaegerszeg első embere.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ