Cropped landscape
Tudomány
A régészek munkája mutatkozik be a Nemzeti Múzeumban
2018-09-2706:56
A régészek világa tárul fel a közönség előtt a Magyar Nemzeti Múzeumban pénteken, a Kutatók éjszakáján: a látogatók válogathatnak, hogy a történelem melyik korszakában, vagy a régészet mely területén kívánnak elmélyülni. 
A Kutatók a díványon című programon a múzeum neves régészei mesélnek többek közt arról, hogy az avarok hogyan olvadtak bele a középkori magyar állam népességébe és hogyan alakították a magyarok a Kárpát-medencében talált "erőforrásokat", de szó esik a vértesszőlősi feltárások eredményeiről, a telepeken élt emberek kőeszköz-készítési szokásairól és életmódjáról is. 
A program lezárásaként pedig négy kutató 5700 évvel ezelőtti sorsokkal, élet és halál kérdéseivel szembesíti a közönséget - áll a múzeum MTI-hez eljuttatott közleményében.
Az esti előadásokon évszázados titkokra derül fény Mátyás király korából olyan jól ismert tárgyakon és történeteken keresztül, mint például a törökverő Kinizsi Pál páncélja, a fekete sereg emlékei vagy Mátyás király aranyserlege. A Szunnyadó gyilkosság című előadáson László Orsolya egy páros lelethez kapcsolódva tárja fel a sólyi "Rómeó és Júlia" rejtélyt. 

A Kutatók éjszakájának különleges eleme lesz a Régészet-régészek közelről: Hogy kutatunk? című program, amely során a díszteremben felállított standokon a régészeti szakterületek eredményeit fedezhetik fel a látogatók. Itt kiderül egyebek mellett, hogy milyen eredményekkel jár, ha a biológia találkozik a történelemmel, hogyan állítható a vizualizáció vagy a lézeres domborzatfelmérés a régészet szolgálatába, milyen felfedezésekkel kecsegtetnek a monumentális vaskori tájak, vagy hogyan deríthetők fel a fazekasok sötét időkben ragadt titkai. 

A szakértők bemutatják továbbá, hogyan folyik az állatcsontleletek archeozoológiai vizsgálata, milyen értelmezési lehetőséget rejtenek, és mi tudható meg belőlük a házi és a társállatok történetéről, de az is kiderül, mióta turcsi a malac orra és honnan lehet tudni, hogy mekkora volt az őstulok. A Kutatók éjszakájára a gyerekkel érkezőket is várják, akik A rejtvényfejtés régész módra című programon kipróbálhatják, milyen a régészeti terepmunkával összegyűjtött adatok, képek, leletek segítségével végzett kutatómunka.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ