Cover
Gazdaság
Barcza György: A magyar gazdaságnak jók a mutatói
2018-09-2620:12
Magyarországon még soha nem bocsátottak ki devizalapú államkötvényt ilyen alacsony kamattal, ez is azt jelzi, a befektetők bíznak a magyar gazdaságban és hosszú távra terveznek - mondta Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója Napi aktuális című műsorunkban. Barcza György szerint ezt támasztja alá, hogy a V4 országain belül is a magyar állampapírok fogynak a leginkább.
Egymilliárd euró összegben, 1,25 százalékos kamaton bocsátott ki hétéves futamidejű államkötvényt az Államadósság Kezelő Központ – jelentette be Varga Mihály. A pénzügyminiszter kiemelte: a kötvény alacsony kamatozása és a magas befektetői érdeklődés egyértelműen mutatja, hogy a befektetők megbíznak Magyarországban. 

Kellett némi bátorság, hogy ebbe belevágjunk, mert az utóbbi hetekben nagyon kevesen mertek csak kilépni a piacra. Mi úgy voltunk vele, hogy a magyar gazdaság mutatói erősek, a gazdaság stabil és gyors növekedés van. A külső egyensúly, az export többletünk is szintén stabil, a költségvetés helyzete rendben van - magyarázta Barcza György.
 
Mindig meg szoktam köszönni a bizalmat a magyar lakosságnak, akik megvásárolják ezeket az állampapírokat, mert így segítenek a magyar államnak, így tulajdonképpen önmagunkon is segítünk - hangsúlyozta. 

Barcza György kiemelte, 2010 óta folyamatosan csökken az államadósság:

Az alapelv az, hogy forintból finanszírozzuk az államadósságot továbbra is, ezt a célt nem adtuk fel. Az államadósság kezelésénél kell némi rugalmasság is, 
hogyha olyan piacot találunk, ami biztonságos vagy úgy érzékeljük, hogy a jövőbeni kockázatok magasabbak akkor érdemes kicsit óvatosabban, korábban kibocsátani. 

A teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ