Cropped landscape
Krónika
Razzia: Az ország legkeményebb Büntetés-végrehajtási intézete
2018-09-2520:53
Az egyik legkeményebb Büntetés-végrehajtási intézet az országban, gyilkosok, rablók és informatikai csalók a rácsok mögött. Az ECHO TV Razzia című műsora a Sopronkőhidai fegyház és börtön életét mutatta be. 
Horváth Enikő Sára, a Sopronkőhidai fegyház és börtön sajtóreferense elmondta 1944-től háromféle fogvatartott tartózkodott itt. A fegyencek mellett, a védőőrizetesek és a politikai foglyok. Akkoriban itt volt Jávor Pál, Krúdy Gyula, Bajcsy-Zsilinszky Endre, akit 1944. decemberében itt is végeztek ki. 

 Ma közel 700 fogvatartottat őriznek itt.

Soczó László parancsnok:

Törekszünk arra, hogy szigorúbbak legyünk, szigorúbb legyen az intézet, a fogvatartottak mindennapjait jogszerű, szakszerű biztonságos fogvatartással úgy biztosítsuk, hogy zéró toleranciát alkalmazzunk a fegyelmi cselekmények elkövetőivel szemben. Nincs illúziónk, mert utópia lenne azt gondolni, nem lesznek olyan fogvatartottak, akik nem valami csibészségen törik a fejüket, mert ilyen mindig volt, van és lesz. 

A parancsnok elmondta azt is, hogy a fogvatartottak és hozzátartozóik rendkívül kreatívak abban, hogyan juttassák be a tiltott tárgyakat. Például zokniba csomagolják a telefont és bedobják közterületről, amelyet vagy észrevesznek az őrök vagy nem. 

Ahogyan az ország legnagyobb börtöneiben, úgy itt is a gazdasági társaságok munkáltatják a fogvatartottakat. Ebben az üzemben varrják a magyar fogvatartottak téli, nyári rabruháját.

Egy férfi, aki neve elhallgatását kérte, a Razzia adásában elmondta milyen informatikai csalást követett el, ami miatt rács mögé került. Az informatikus végzettségű férfi autók tisztára írásával egészítette ki a fizetését. A férfi az így keresett pénzt utazásra, bulikra, drogra, szép autókra költötte. Mindezért hat év kilenc hónap letöltendőt kapott.

A teljes adás:
ECHO TV - A nemzet hangja - Razzia
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ