Cropped landscape
Gazdaság
Eredményes vízgazdálkodás nélkül nincs sikeres mezőgazdaság
2018-09-2420:22
Eredményes vízgazdálkodás nélkül ma már nem lehet sikeres mezőgazdaságot folytatni, olyan versenyképességi kérdésről van szó, amellyel nagyon komolyan szembe kell nézni – hívta fel rá a figyelmet Nagy István agrárminiszter az ECHO TV Napi aktuális című műsorának hétfői adásában annak kapcsán, hogy megalakult Szarvason a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Öntözési és Vízgazdálkodási Kutatóintézete. A tárca tervei szerint ebben a ciklusban sikerül majd a jelenlegi 80 ezer hektárról 200 ezer hektárra növelni az öntözött területek nagyságát. 
Nagy István felhívta a figyelmet, napjaink szélsőséges klimatikus kihívásaira, amelyeknek szerinte leginkább úgy lehet megfelelni, hogy megfelelő technológiai megoldásokat kell alkalmazni a vízgazdálkodásban. 
A komplex öntözési programmal kapcsolatban a tárcavezető elfogadhatatlannak nevezte, hogy a több, mint 5 millió hektárnyi szántónak csupán a 2 százalékán, mintegy 80 ezer hektárnyi területen folyik öntözés. A kiépített, de elhanyagolt csatornahálózat több mint 200 ezer hektárnyi területen biztosíthatná az öntözést. 
Nagy István az egyik legnagyobb kihívásnak a légköri aszályt nevezte, hiszen olyan intenzív napsugárzás éri a növényeket, hogy többet párologtatnak, mint egyébként felvenni képesek lennének.

Az agrárminiszter közlése szerint 10-20 évre van szükség ahhoz, hogy Magyarországon olyan méretű tározó tavakat hozzanak létre, amelyek az áradásokkor érkező vizet megőrzik, majd aszály idején jelentős öntözéskapacitást biztosítanak.

A tárcavezető kitért az államfő által visszaküldött , kútfúrást szabályozó törvényre is. A miniszter szerint életszerűtlen volt az eddigi kútfúrási engedélyeztetési eljárás, ezek miatt is létesült sok illegális fúrt kút. Új jogszabályt dolgoz ki az agrártárca, amelynek elsődleges célja az engedélyeztetési eljárás leegyszerűsítése. 

A teljes beszélgetés: 
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ