Cropped landscape
Belföld
„Hazánk az egyik legbiztonságosabb ország a világon, ez óriási dolog”
2018-09-2106:41
Azok vádolják most az Orbán-kormányt, akik Izraellel szemben hoznak döntéseket, támogatnak a zsidó állammal szemben fellépő szervezeteket – hangsúlyozta a Magyar Hírlapnak a gyöngyösi zsidó hitközséget is vezető Weisz Péter. Leszögezte, igaza van a miniszterelnöknek: az Izrael-ellenesség az antiszemitizmus újkori formája.
Magyarország bármely településén végig lehet sétálni kipában, nem kell őrizni a zsinagógákat, míg Európa nagyvárosaiban ez nem így van — nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Weisz Péter, a gyöngyösi zsidó hitközség vezetője, akit a Sargentini-jelentésben, illetve annak strasbourgi vitájában felmerült antiszemitavád kapcsán kerestünk meg. 
A Magyar–Izraeli Baráti Társaság főtitkáraként is visszautasítom ezt az értelmetlen és koholt vádat. A magyar kormány nem antiszemita, ahogy az ország sem az. Ma az Izrael-ellenesség az antiszemitizmus újkori formája, ezt már a néhai Martin Luther King is elmondta, de Orbán Viktor is utalt rá a minap. Tehát azok vádolják most a kormányt, akik Izraellel szemben hoznak döntéseket, támogatnak a zsidó állammal szemben fellépő szervezeteket
– mutatott rá Weisz Péter. 
 
Elismerte, ha hazánkban is létezik előítéletesség, annak mértéke elenyésző. Sőt, szerinte mindenki szabadon és békében élhet, gyakorolhatja a vallását, pezseg a zsidó kulturális és közösségi élet. Úgy fogalmazott, „mi zsidó vallású magyarok vagyunk”, nem csak baloldaliak, hanem polgári gondolkodásúak egyaránt. „Szerves részét alkotjuk a nemzetnek, és örülünk, hogy a kormány anyagilag is támogatja az identitást építő tevékenységet. Budapesten ülésezhetett a Zsidó Világkongresszus, bőséges anyagi forrásból emlékezhettünk a holokauszt hetvenedik évfordulójára meghirdetett emlékévben, zsinagógák és temetők újulnak meg, imaházak épülnek határon innen és túl. Ezt nem lehet zárójelbe tenni” – hangoztatta a hitközségi vezető, aki szerint Gyöngyösön is újjáéledt a vallási élet, állami támogatással pedig hamarosan megvalósulhat a zsidó-keresztény együttélést bemutató Együttélés háza. Van tehát fejlődés! – tette egyértelművé. 
 
Ami a Sargentini-féle eljárást illeti, Weisz szerint a holland politikus foglalkozhatna például a határon túli magyarság gondjaival is. „Nem migráns-, hanem migrációellenes vagyok. A tömeges bevándorlással elkeseredett, s ezért manipulálható emberek érkeznek, ami senkinek sem jelent megoldást, sokkal inkább biztonsági kockázatot. Ma Magyarország az egyik legbiztonságosabb ország, ez óriási dolog, és ezt meg kell köszönni” – folytatta. 
 
Hozzáfűzte, az Európai Uniónak erkölcsileg is meg kellene erősödnie, ehhez először végre az alapokmányba kellene foglalni a zsidó-keresztény gyökereket. Ez fájó hiányosság. Továbbá csak az önálló nemzetállamok szövetségének koncepciója lehet hosszú távon életképes, az Euró­pai Egyesült Államokról szóló, az identitásokat „feloldó” elképzelés, melyet a jelenlegi elit erőltet, nem. Ezért is óriási a jövő májusi EP-választás tétje, illetve azért, mert tovább erősödhetnek a visegrádi négyek – húzta alá Weisz Péter.

Magyar Hírlap 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ