Cropped landscape
Gazdaság
Palkovics László: Jó irányba haladnak a tárgyalások a 2021 utáni uniós forrásokról
2018-09-2013:17
Jó irányba haladnak a tárgyalások a 2021 utáni uniós forrásokról az Európai Bizottság és a kohézióban leginkább érintett, újonnan csatlakozott országok között – mondta a Karc FM-nek az Innovációs és Technológiai miniszter. Palkovics László kifejtette: a V4 országok mellett Málta, Horvátország és Szlovénia is egyetért abban, hogy az Unió egyik legsikeresebb programját, a Kohéziós programot az alapelveknek megfelelően kell folytatni.
Az Európai Bizottság ugyanis az eredeti költségvetési javaslatában a Brexit financiális hatását a felzárkóztatási alap csökkentésével ellentételezné. Ráadásul ebből a keretből adna pénzt fejlettebb országoknak olyan feladatokra, – például a migráció kezelése, vagy a határvédelem – amelyeknek semmi közük a kohézióhoz.

Palkovics László emlékeztetett, hogy Magyarország az elmúlt 8 évben jelentős fejlődést mutatott olyan mutatókban, mint a nemzeti össztermék (GDP), vagy a munkanélküliség, köszönhetően a fegyelmezett költségvetési politikának.

A tárcavezető ezzel együtt elismerte: a részletesebb jellemzők terén – mint például az egy főre eső GDP, az innovációs képesség és a termelékenység – még nagyon messze vagyunk az unió alapító országaitól. Ezért a felzárkóztatásra szánt keretből erre még áldozni kell, ami a tárcavezető szerint egész Európa érdeke.
A miniszter a tárgyalásokról kiemelte: amikor korábban Bulgáriában tárgyaltak a kohéziós források elosztásáról, az Európai Bizottság mereven képviselte álláspontját. Mostanra viszont érezhetően csökkent a feszültség az ellenérdekelt felek között és a brüsszeli testület részéről is fontos szemponttá vált a tárgyalásokon a rugalmasság.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ