Cover
Gazdaság
Háttérkép: A háború a pénzhatalom katalizátora
2018-09-2021:41
Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc egy mesterségesen gerjesztett feszültség volt, azért, hogy a globális hatalom be tudjon hatolni a térségbe. Mivel a tradicionális társadalmakba, mint amilyen Németország is volt, lassabban zajlott a folyamat, ezért háborúk útján érték el a célt - hangzott el az ECHO TV Háttérkép című műsorában. 
A háborúhoz elsősorban pénzre van szükség, de vajon elvezet-e a pénz hatalma és akarása a 3. világháborúhoz – vezette fel az ECHO TV Háttérkép című műsorának témáját Bayer Zsolt. 

A visszatekintést 1815 környékétől érdemes kezdeni. Az 1915-ig tartó egy évszázad kritikusnak mondható – fogalmazott Bogár László. A közgazdász hozzátette, a Szent Szövetség rendszere egy globális hatalmi egyezség volt. 

A pénz nem önmagában érdekes, mert a pénz valójában egy közvetítő, egy csereeszköz. Az elmúlt évszázadokban látható volt, hogy annak a kezében van a főhatalom, aki a pénzt és ezen keresztül az emberiség anyagcseréjét birtokolja. A problémát az jelenti, amikor konfliktus adódik a különböző hatalmi centrumok között. Akkor, ahogy a játékelmélet levezeti, három lehetőség van. 
Bogár László az arab tavaszhoz hasonlította az 1848-as forradalmat, amely véleménye szerint egy globális, mesterségesen gerjesztett feszültség volt. Hozzátette: az egész forradalom lényege az volt, hogy a globális tőke behatoljon a térségbe. Mivel látták, hogy a tradicionális társadalmaknál lassabban zajlik a folyamat, ezért romba döntötték őket. 
Teljes adás: 
ECHO TV - A nemzet hangja - Háttérkép
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ