Cropped landscape
Belföld
Plusz-mínusz: Vita a keleti nyitásról
2018-09-1906:07
A nyugati értékeket félredobva a magyar gazdaságot Ázsiához akarják kötni, avagy Magyarország a nyugati országok mintájára jó gazdasági kapcsolatokra törekszik a keleti országokkal. A keleti nyitásról vitatkozott a Plusz-mínusz című műsorban Szabó Dávid, a Századvég Alapítvány külügyi igazgatója és Krekó Péter a Political Capital ügyvezető igazgatója.
Krekó Péter felidézte: 2010 előtt a fideszes tábor erősen kritikus volt Oroszországgal szemben, ezután pedig lassan oda jutottunk, hogy a Fidesz szavazótáborában többségben vannak azok, akik Moszkvát választanák Washington helyett. Ez önmagában azt mutatja, hogy máshogy beszél a kormányfő ma Oroszországról, mind ahogyan tette tíz évvel ezelőtt - véli az elemző.
Van egy átfogó ideológiai világkép, aminek alapja a nyugat hanyatlása és a kelet felemelkedése. Ezeket a kétoldalú kapcsolatokat ezekben a keretekben kell értelmezni
- hangsúlyozta Krekó Péter.
Szabó Dávid hangsúlyozta: Orbán Viktor Magyarországot a nyugat részeként határozza meg, de a keleti rokonságot is fontosnak tartja. Ha megvan az a luxusunk, hogy nyugati politikai intézményekbe tagozódtunk be, finnugor nyelvrokonok vagyunk és emellett van egy eurázsiai genetikai rokonságunk is, akkor bölcs külpolitika, hogy azok felé, ahol erre van fogadókészség, megmutatjuk ezt - véli a külügyi igazgató.

Teljes adás:
ECHO TV - A nemzet hangja - Plusz-mínusz
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ