Cover
Gazdaság
Gablini Gábor: Az óvoda végén el kellene kezdeni a felzárkóztatást
2018-09-1921:50
A dinamikusan változó innovatív, digitális gazdaság megjelenésével láthatóvá vált, hogy a magyar szakképzés kimeneti teljesítménye nem javul, hanem folyamatosan romlik. Emiatt nem tudja kiszolgálni a munkaadók alapvető igényeit sem – fogalmazott az ECHO TV Napi aktuális című műsorában Gablini Gábor, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke. 
Hozzátette ugyanakkor, sok helyi törekvés és gyakorlat van, amely jól működik, de ez a rendszer egészére nem igaz. Ezért kidolgoztak egy komplex javaslatcsomagot a szakképzés megújításához, a tudásalapú innovatív gazdaság szakképzésének stratégiájához. 

Velkovics Vilmos kérdésére kifejtette: javaslatuk értelmében csak az mehetne középiskolába, aki rendelkezik az alapkompetenciákkal, azaz tud írni, olvasni és szöveget értelmezni. 
A magyar gyerekek 25 százaléka funkcionális analfabéta – közölte az alelnök. Hozzátette: már az óvoda végén fel kellene mérni a gyerekek tudását, és akinél szükséges, segíteni a felzárkózásban, hogy bekerülve az általános iskolába tudják tartani a lépést a többi gyerekkel. 

Teljes beszélgetés: 
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ