Cover
Krónika
Gyárfás Tamás megzsarolásával gyanúsítják Jozef Rohácot
2018-09-0610:36
Gyárfás Tamás megzsarolása ügyében is gyanúsítottként hallgatta ki a rendőrség a már jogerős szabadságvesztését töltő Jozef Rohácot – tudta meg a PestiSrácok.hu. Információik szerint Rohác terhére azt rója a hatóság, hogy az ő utasítására dobták be Gyárfás postaládájába azt a hangfelvételt, amelynek köszönhetően végül az egykori úszószövetségi elnököt is meggyanúsították a Fenyő-ügyben.
Már Jozef Rohác is gyanúsítottja annak a zsarolási ügynek, amelynek célpontja az úszószövetség korábbi elnöke, Gyárfás Tamás volt – értesült a PestiSrácok.hu. Ismert, Rohác korábbi bűntársát, Imrich K-t néhány hónapja azzal gyanúsította meg a magyar rendőrség, hogy tavaly szeptemberben a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatban megzsarolta a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) korábbi elnökét.

Rohác küldhette a zsarolót

A történet előzménye, hogy a szlovákiai férfi előzetes egyeztetés után a lakásán kereste fel Gyárfást, majd „egy fenyegető tartalmú írásos anyagot adott át neki”. A férfi anélkül, hogy megbízóját megnevezte volna, közölte Gyárfással, hogy később még jelentkezni fog a követelésekkel, ám „elutasítás esetén tragédia fog bekövetkezni”. Később az ex-úszóelnök postaládájába egy összevágott hangfelvételt dobtak, „ami megerősítette az előzetes fenyegetést” . Később kiderült, a felvételen Portik Tamás és Gyárfás Tamás többek között a Fenyő-gyilkosságról beszélget. Az ügyben – miután Gyárfás Tamás a hatósághoz fordult – tavaly novemberben a rendőrség zsarolás megalapozott gyanúja miatt indított eljárást az azóta már szabadlábon védekező Imrich K. ellen. Úgy tudjuk, Rohác terhére azt rója a hatóság, hogy Imrich K. az ő megbízásából kereste fel és zsarolta meg a hangfelvétellel, illetve annak leiratával Gyárfást.

Ismert alakja az alvilágnak 

Az ügy nem mellékes körülménye, hogy Imrich K. kapcsolatban áll Rohác családjával, valamint testvérével, Stefan Roháccsal. Imrich K. nem ismeretlen sem a magyar, sem a szlovák hatóságok előtt, hiszen több hatósági dokumentum is igazolja, K. nem másnak, mint a felvidéki magyar maffia korábbi fejének, az életfogytiglani fegyházbüntetését töltő Csernák Miklósnak a jobbkeze volt, de szoros üzleti és bűnözői kapcsolatban állt Jozef Roháccsal, valamint a 90-es évek második felében a több maffialeszámolás miatt is felelősségre vont Portik Tamással és a hozzá tartozó gazdasági szereplőkkel is.

Fenyő megöletésével gyanúsítják Gyárfást

Gyárfást egyébként azóta a rendőrök meggyanúsították a Fenyő-gyilkosság megrendelésével. A közölt gyanú szerint az úszószövetség korábbi elnöke valamikor 1997 végén, 1998 elején kapcsolatba lépett az akkor éppen az olajügyek miatt nemzetközi körözés alatt álló, a magyar alvilág egyik urának tartott Portik Tamással, akit azzal bízott meg, hogy bérgyilkossal ölesse meg a neki sok kellemetlenséget okozó Fenyő Jánost. Sajtóhírek szerint a bizonyítékok között kezelik azt a hangfelvételt is, amivel Gyárfást zsarolni akarták. Úgy tudni, a zsarolással a pénzszerzés (noha erre végül nem került sor) volt a célja Rohácéknak.

Szándékos félrevezetés a Prisztás-ügyben?

Egy, a leszámolásos ügyekre rálátó, ám önmagát megnevezni nem kívánó hatósági személy a  PestiSrácok.hu-nak elmondta, hogy a rendőrség feltételezése szerint a Fenyő-ügyben tett kísérlet mellett ugyancsak a pénzszerzés volt a mozgatórugója annak, hogy Jozef Rohác nemrég tanúvallomást tett a Prisztás-gyilkosság ügyében, hiszen ezzel alapvetően zavart kíván kelteni a már lezárt, illetve folyamatban lévő leszámolásos ügyekben, ami valódi megbízóinak az érdekeit szolgálja. Emlékezetes, Rohác azt állította, hogy nem az Prisztás-ügyben jogerősen tizenöt évre elítélt H. István, hanem ő húzta meg a ravaszt. A portál forrása ugyanakkor emlékeztetett, Rohác súlyosan félrevezető vallomásának már az eleje is sántít, amikor azt állította, hogy az orosz-ukrán alvilág akarta megöletni a vállalkozót, holott a széleskörű nyomozás során a rendőrök meggyőződtek arról, hogy Prisztásnak nem volt konfliktusa az oroszokkal. Portikkal viszont halálos viszály alakult ki – emelte ki az informátor, hozzátéve, hogy a szlovák bérgyilkos abban is „téved”, hogy az üzletembert napokig figyelték. A forrás szerint erre nem volt szükség, mivel az ügy tíz évre ítélt harmadrendű vádlottja, Fazekas Ferenc bizonyítottan közölte Portikkal, hogy mikor és hol fog találkozni barátjával, Prisztás Józseffel. A leszámolásos ügyeket jól ismerő informátor kiemelte, hogy azok a tanúk, akik Rohácot nevezték meg Prisztás gyilkosának, erről csupán hallomásból értesültek, míg az ügy koronatanúja, aki H. Istvánra vallott, Portik legbelsőbb körének tagjaként személyesen értesült a részletekről. A forrás arra is felhívta a figyelmet, hogy Rohácot Szlovákiában és Magyarországon összesen több mint egy tucat ember megölésével hozták összefüggésbe, mégis, ő éppen abban a Prisztás-ügyben nyílik meg és tesz „beismerő” vallomást, amiben valaki mást vádoltak meg.

PestiSrácok.hu
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ