Cropped landscape
Gazdaság
Otthontámogatások széles körben
2018-09-0506:36
Szélesebb körű felhasználást kínál a csok a korábbi otthonteremtést támogató formáknál, miközben a kormány a még mindig problémás jelzáloghiteleseknél is törekszik a fizetőképesség helyreállítására. Völner Pál államtitkár szerint cél a családi csődvédelem hatékonyabbá tétele is.
A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) a korábbi kedvezményrendszerrel szemben az egygyermekes családok számára, használt lakás vásárlására vagy meglévő lakás bővítésére is igénybe vehető – hívta fel a figyelmet Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium államtitkára Tordai Bencének (Párbeszéd) az otthonteremtés eredményeit firtató írásbeli kérdésére.

Az Ország­gyűlés honlapján elérhető válasz szerint a csok 2015. júliusi bevezetése óta több mint 84 ezer család kapott segítséget a program révén. – A családok támogatására szánt forrás 2019-ben meghaladja a 2000 milliárd forintot, az otthonteremtésre a költségvetés jövőre összesen 242 milliárd forintot különít el – hangsúlyozta Bodó Sándor, megjegyezve, hogy az idén január 1-jétől a harmadik és további gyereket vállaló családok gyerekenként egy-egymillió forinttal csökkenthetik lakáshitel-tartozásukat. Ehhez mintegy tíz-­milliárd forintot biztosít a költségvetés ebben az évben.

A kormány megteremtette a biztonságos, kiszámítható otthonteremtés feltételeit, és a bírósági végrehajtási törvény módosításával elértük azt is, hogy nem lehet becsérték alatt árverezni ingatlanokat – ezt már Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára válaszolta Tordai Bence másik kérdésére. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a szocialista kormányok egyik legsúlyosabb öröksége volt a lakossági devizahitelek magas állománya és ebből adódóan a bajba jutott hitelesek egyre növekvő száma.

Mint írta, a kormány 2010 óta folyamatosan lépteti életbe a devizahiteleseket segítő intézkedéseket: bevezette az árfolyamgátat, elszámoltatta a bankokat és forintosította a devizahiteleket. Mindezeknek köszönhetően 25-30 százalékkal csökkentek a törlesztőrészletek, és ezermilliárd forintot kaptak vissza a családok.
 
Völner Pál jelezte, a még mindig problémás jelzáloghiteleseknél a fizetőképesség helyreállítása a cél, amiben segít a magáncsőd. A kormány célja az, hogy ezt még hatékonyabbá tegye. – Az adósok igénybe vehetik a családi csődvédelmet, valamint az önkormányzati bérlakások bérleti díját tartósan nem fizetők a helyi önkormányzatok adósságrendezési eljárását és más családvédelmi szolgáltatásokat is – közölte az államtitkár.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ