Cover
Gazdaság
KSH: 5,4 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom júliusban
2018-09-0509:10
A kiskereskedelmi forgalom júliusban 5,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a naptárhatással kiigazítva 5,3 százalékos volt a növekedés - jelentette első becslése alapján szerdán a  Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
A kiigazított adatok szerint a nem élelmiszer jellegű és tartós fogyasztási cikkeket is árusító üzletek forgalma 9,2 százalékkal emelkedett. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 2,2 százalékkal nőtt a tavaly júliusival összevetve. Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 5,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. 

Júniushoz képest mindhárom területen  lassult a forgalom növekedése: az élelmiszerforgalom 0,9 százalékponttal csökkent, a nem élelmiszer jellegű cikkek forgalma 1,7 százalékponttal lett kevesebb. Az üzemanyagok forgalma mindössze 0,2 százalékponttal maradt el az egy hónappal korábbitól.

Az év első hét hónapjában a kiskereskedelmi forgalom volumene 6,7 százalékkal volt nagyobb a tavalyi év azonos időszakáénál a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt.

Az élelmiszerfogyasztás 4,1 százalékkal nőtt január-júliusban. A nem élelmiszer jellegű cikkek forgalma 9,8 százalékkal emelkedett az első hét hónapban. Az üzemanyag-forgalom 7,2 százalékkal emelkedett.

A júniusi kiskereskedelemi adatokról szeptember 21-én teszi közzé részletes jelentését a KSH második becslése alapján.

Elemzők: idén 6 százalék körül bővülhet a kiskereskedelmi forgalom

A kiskereskedelmi forgalom az idei egész évben a tavalyit meghaladó ütemben, várhatóan 6,0 százalék körüli mértékben nő és jelentősen hozzájárul a gazdaság összteljesítményét jelző bruttó hazai termék (GDP) emelkedéséhez is - így kommentálták az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerdán a kiskereskedelmi forgalom első hét havi alakulásáról kiadott előzetes KSH-adatokat.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője leszögezte: a júliusi adat elmarad ugyan a piaci várakozástól, és az elmúlt közel egy év leggyengébb növekedési mutatója, de összességében a harmadik negyedév első kiskereskedelmi adata így sem tekinthető rossznak.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője az MTI-hez eljuttatott kommentárjában kiemelte: az idén folytatódó, jelentős, 8 százalékhoz közeli reálbér növekedés, a márciusban 16 éves csúcsra ugró - és azóta is a közelében tartózkodó - fogyasztói bizalom, a háztartások pénzügyi vagyonának meredek növekedése miatt a következő hónapokban fennmaradhat a kiskereskedelmi forgalom dinamikus bővülése, ami azonban az év második felében a magasabb bázis miatt már lassulhat. Így a tavalyi összességében 5,3 százalékos növekedést az idén gyorsabb ütemű, 6,1 százalékos növekedés követhet, ami hozzájárulhat a GDP növekedésének gyorsulásához is - írta.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ