Cover
Belföld
Boross Péter pesszimista Európa jövőjét illetően
2018-09-0519:50
1993. december 21-én tette le a miniszterelnöki esküt azt követően, hogy a rendszerváltás utáni első szabadon választott kormányfő, Antall József elhunyt. Az MDF 1994-es választási vereségét követően megőrizte parlamenti mandátumát. A 90. évét betöltő Boross Péter az ECHO TV Napi aktuális című műsorában beszélt világháborút követő „sötét negyven évről", a  „puha rendszerváltozásról", valamint elmondta: a kormány harmadik kétharmados győzelmével megjelent egy olyan szellemi áramlat, amelyik sokáig nem tudott felszínre törni. A Németországban uralkodó állapotokról pedig úgy fogalmazott: Az az önszolgaságba süllyedés, amit a németek politikailag maguknak választottak, valami elképesztő népromlásra utal.
Boross Péter a rendszerváltásról azt mondta: határozottabban kellett volna kiszorítani a hatalmi körökből azokat a kártékony hangokat, amelyek negyven éven keresztül bombázták az emberek elméjét.
Hozzátette: Antall Józsefre hatalmas nyomás nehezedett abban a korszakban, ami nem tette lehetővé a határozottabb fellépést.
Antall Józsefnek meg kellett küzdenie azzal, hogy az SZDSZ-el semmiképp nem köt koalíciót. Hogy ez milyen keménységet igényelt tőle, azt sokan nem tudják
- fogalmazott.

A volt miniszterelnök elmondta: sokkal nagyobb lett volna a belső mozgásterük, ha az Antall kormánynak kétharmados többsége lett volna.
Szerinte ha ez meglett volna, alapvetően más helyzet alakult volna ki, bár hozzátette, bizonyos gazdasági kényszerhelyzetek akkor is lettek volna.
Kiemelte: ebben az időben Magyarország egyáltalán nem rendelkezett devizatartalékkal, emellett 22 milliárd dollár adóssága is volt az országnak.
Azok a magánbankok akik hiteleztek a szocialista időszakban, azokat nem nagyon érdekelte a magyar viszonyok alakulása, de a hitel törlesztés az igen
- mondta ezzel kapcsolatban.

Boross Péter a Fidesz harmadik kétharmados győzelme kapcsán azt mondta: megjelent egy olyan szellemi áramlat, amelyik sokáig nem tudott felszínre törni.
Hozzátette: ez meglehetősen felbőszíti azokat a balliberális köröket, akiknek a cimboráik ott vannak egész Európában.

Boross Péter elmondta: nagyon fontos programnak tartja Orbán Viktor európai politikáját, és bár a miniszterelnök rengeteg támadásnak van kitéve, komoly tényező tud maradni az európai színtéren.
Hozzátette: bátorságra vall a  kereszténydemokráciát szembeállítani a liberális zűrzavarral.
Szerinte egy életerős politikus csak olyan célt tűzhet ki maga elé, mint amit Orbán Viktor is tett.

A volt miniszterelnök elmondta: a 2002 és 2010 közti  időszak rendkívül visszavetette az országot, azonban véleménye szerint a Fidesznek a következő években sikerült kiteljesednie.
Hozzátette: ehhez a kétharmad mellett az új alkotmányra is szükség volt.

A közelgő EP választásokról azt mondta: nyugodt a magyarországi eredményeket illetően, azonban aggályait fejezte ki a Németországban kialakult helyzettel kapcsolatban.
Valami elképesztő önmegalázás folyik Németországban. A pressziók oly mértékben hatottak, hogy lassan már elvesztenek mindent
- mondta a volt politikus. 
Hozzátette: Az az önszolgaságba süllyedés, amit a németek politikailag maguknak választottak, valami elképesztő népromlásra utal.
Ami aggodalmam az európai választásokkal kapcsolatban, az ez a semmibe mélyedt pesszimizmus és közöny mindazokkal az eszmékkel szemben, amik Európát mégiscsak egyben tartották
- utalt vissza a közelgő választásokra.
A teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ