Cropped landscape
Gazdaság
Menczer Tamás: Egyre több vállalkozás telepít Magyarországra magas hozzáadott értékű munkahelyeket
2018-09-0421:37
Magyarország világszerte a hetedik legkedveltebb befektetési célpont - ezt mutatja az IBM Global Location Trends legújabb, 2017-es adatokat tartalmazó jelentése. Menczer Tamás tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár az ECHO TV Napi aktuális című műsorában kiemelte: örülnek annak, hogy egyre több vállalkozás telepít Magyarországra magas hozzáadott értékű munkahelyeket is.
Menczer Tamás kiemelte, az IBM rangsora nehezen megkérdőjelezhető.

Velkovics Vilmos azon kérdésére, hogy a régiós versenytársakhoz képest, hogyan teljesít Magyarország az államtitkár úgy fogalmazott: ezen a listán egy V4-es ország sincs előttünk.
A V4-es partnereinkkel erős politikai szövetségben vagyunk, de értelemszerűen a gazdasági versenyben mindannyian részt veszünk. Hol az egyik ország, hol a másik jön ki belőle jobban. Természetesen mi mindent megteszünk azért, hogy minél több beruházást tudjunk behozni Magyarországra.
Az államtitkár úgy fogalmazott, hogy 2014 óta Szijjártó Péter vezetésével a külpolitikát külgazdasági fókuszú politikává alakították. A magyar gazdasági érdekeket helyezték középpontba. Hozzátette: kaptunk is ezért hideget, meleget. Azt mondták, leértékeljük a klasszikus diplomáciát. Ez nem igaz, akkor sem volt igaz. Pontosan tudtuk, hogy a klasszikus diplomáciai munkát hiánytalanul el kell végezni.
2010-ben 12,5 százalékos munkanélküliséggel vette át az Orbán-kormány az ország vezetését, mára ez nagyjából 3,5 százalék. Ez egy komoly munka eredménye, amit azzal segítünk külgazdasági oldalról, hogy munkahelyteremtő beruházásokat hozunk be az országba
- fogalmazott.
Menczer Tamás hozzátette, hogy a Befektetési Ügynökség befelé hozza a befektetéseket. Az exportösztönzés során a Kereskedőházzal, az átalakuló szervezettel és a finanszírozást nyújtó Eximbankkal pedig azt vállalják, hogy segítenek a külpiacra kilépni a kis- és középvállalkozásoknak.
Itt is vannak eredményeink. Tavaly meghaladta a 100 milliárd eurót a magyar export. Ez a legnagyobb eredmény, amit a magyar export valaha elért.
A teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ