Cropped landscape
Gazdaság
Besokallt az egyik legszebb görög sziget
2018-09-0409:13
Szantorini korlátozni akarja a hajókirándulások számát, mivel az ide érkező turisták miatt megduplázódott a szemétmennyiség. Márciustól decemberig több ezer kiránduló látogatja meg a szigetet, és eközben rengeteg pénzt is költenek – azonban ez jövőre megváltozik - írja az Origo.
Jövőre már naponta csak 8 ezer, hajón a szigetre kirándulót engednek be a szigetre, mivel sem az infrastruktúra, sem a készletek nem elengedőek ahhoz, hogy ennél több turistát ellásson Szantorini.

A sziget tele van, nem tudunk több kirándulót fogadni – mondta a helyi polgármester, Nikos Zorzos a The Wall Street Journalnek.

Ugyanakkor a hajókirándulásokat üzemeltető vállalkozások szerint ez megfojtja tevékenységüket, és hogy valójában a szigeten lakóknak kellene javítani körülményeken és az ellátáson.

Szantorini 1613-ban, egy vulkánkitörés után alakult ki, és egyike a világ legnépszerűbb turisztikai célpontjainak. Évente közel kétmillió embert vonz, ebből 800 ezer hajókirándulás során látogat oda, és átlagosan hét órát tölt a szigeten.

A legforgalmasabb napokon akár több mint 10 ezer látogató is érkezik.

A sziget villamosenergia-hálózata és vízellátása korlátozott, a szemét pedig az elmúlt öt évben megduplázódott. Ha nem korlátozzuk a tömeget, akkor tönkre fogunk menni – fejtette ki a polgármester.

Az új rendszer értelmében, ha túl sok hajó érkezik egyszerre, akkor a lesznek olyan hajók, amelyeket elirányítanak, mondván, térjen vissza másnap.

A Cruise Lines Industry Association (CLIA), vagyis a hajózási társaságok egyesülete szerint a sétahajók tavaly 546 millió euróval járultak hozzá az ország gazdaságához, és ebből 15 százalék esik Szantorini szigetére.

Ugyanakkor a helyiek is tartanak a szabályozástól, Eleni Svaronos az egyik kávézó tulajdonosa elmondta, hogy tíz éven keresztül spóroltak azért, hogy ide költözhessenek Athénból, a korlátozás lehetősége azonban megrémíti.

A sziget lakossága az elmúlt 15 évben a duplájára nőtt.

A kirándulók naponta 150 eurót költenek (49 ezer forint), és a lakosság majdnem háromnegyede az idegenforgalomból él – magyarázta Nikos Nomikos, a sziget kiskereskedelmi szövetségének elnöke, majd hozzátette, hogy hallani sem akarnak a korlátozásról, inkább növelnék a látogatók számát.

Origo.hu
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ