Cropped landscape
Gazdaság
A gazdaságra is hat az emberi erőforrások állapota
2018-09-0410:28
A gazdaságra is hat az emberi erőforrások állapota, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ezért versenyképességi kérdésnek tekinti az oktatás és az egészségügy helyzetét - mondta az MNB Költségvetési és Versenyképességi Elemzések Igazgatóságának vezetője.
Baksay Gergely közölte, hogy a jegybank a versenyképességet befolyásoló területek elemzését követően javaslatokat készített és mutatott be. Az MNB szerint - mint fogalmazott - az egészségben leélt életszakasz meghosszabbítása a gazdaságnak és az embereknek ugyanúgy érdeke, ezért támogatni kell az életkornak megfelelő szűrővizsgálatokat, a munkahelyi és a tömegsportot, támogatásokkal kell ösztönözni a befizetéseket az egészségpénztárakba. 

Sürgette emellett az egynapos műtétek kiterjesztését, az otthoni gyógyulást, az állami ösztönzők mellett pedig kiemelte az egyéni felelősség szerepét az egészség megőrzésében. Baksay Gergely megjegyezte, hogy Magyarországon kétszer annyi munkanap marad ki betegség miatt, mint Ausztriában, az egészségben leélt életszakasz pedig nem csak a nyugati államok, hanem Csehország vagy Lengyelország átlagához képest is rövidebb. 

A jegybank folytatja a versenyképességi észrevételek kidolgozását, javaslatait pedig eljuttatja a döntéshozókhoz - mondta az MNB-igazgatóság vezetője.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ