Cropped landscape
Gazdaság
Januártól fizetésemelés a központi közigazgatásban
2018-09-0306:45
„Tekintettel kell lennünk arra, hogy az elmúlt évek fejlesztéseinek, a digitalizáció elterjedésének következtében ma bizonyos területeken kevesebb munkatárs is el tudja látni ugyanazokat a feladatokat, amelyekhez néhány évvel korábban még többen kellettek. A kormánynak nem áll szándékában bármilyen fűnyíróelvszerű leépítést véghezvinni, a cél nem a költségvetési megtakarítás, hanem egy hatékonyabb közigazgatás kialakítása, ahol megfelelő, a jelenleginél lényegesen magasabb bérek mellett dolgoznak a köztisztviselők” – foglalta össze Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy ellenzéki írásbeli kérdésre adott parlamenti válaszában.
A tárcavezető pár hete jelentette be, 15–20 százalékos leépítést tervez a kormány a központi közigazgatásban, ezzel párhuzamosan pedig „minőségi bérfejlesztést”. A napokban az ellenzéki sajtó arról cikkezett, valójában akár a személyi állomány 40 százalékát is érinthetik az elbocsátások, ám ezt egyetlen minisztérium sem erősítette meg. Gulyás Gergely felidézte: a baloldali kormányzás idején nem csak nem emelkedtek a bérek, de egyhavi bért elvontak a közszféra dolgozóitól. A szocialista kormányzat politikájával szemben a 2010 után hivatalba lépett kormány átfogó béremelési programot indított el a közszférában, elsőként azokon a területeken, ahol a polgárok a leggyakrabban találkozhatnak az állam szolgáltatásaival – mutatott rá a miniszter, hozzátéve, most az a cél, hogy „anyagilag is megfelelő módon honoráljuk azok munkáját, akik hivatásuknak a közszolgálatot választják, ezzel is javítva az állami szolgáltatások hatékonyságát és ösztönözve a minőségi közszolgálat fenntartását”.
 
Az előkészítő munka zajlik, a kabinet tervei szerint a létszámcsökkentés és béremelés a jövő év elejétől kezdődik.
 
A Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton Kakasdon, a Tolna megyei önkormányzat közgyűlésén úgy fogalmazott: olyan országot kell teremteni, ahol mindenki otthon érezheti magát. Hangsúlyozta: az, hogy milyen lesz az életünk, azon múlik, milyenek a közössé­geink, miként veszünk részt bennük, miként tudunk azokba másokat is bevonni.

Magyar Hírlap
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ