Cropped landscape
Gazdaság
KSH: Júliusban tovább gyorsult az ipari termelői árak emelkedése
2018-08-3112:49
Júliusban az ipari termelői árak összességében  8,4 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakáét, a júniusi 7,5 százalékos emelkedést követően - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Az árváltozás hátterében alapvetően a bérek növekedése, az olajár-emelkedés és a forint gyengülése állt - jegyezte meg a KSH.
    
A belföldi értékesítési árak átlagosan 8,5 százalékkal nőttek, ezen belül a feldolgozóipar árai 9,2 százalékkal emelkedtek.
    
A belföldi áremelkedésben a világpiaci olajáremelkedés hatását mutatja, hogy a legjobban a kőolaj feldolgozásban (és kokszgyártásban) emelkedtek az árak júniusban 40,3 százalékkal az előző havi 31,2 százalék után. A vegyipar árai is átlag felett, 13,4 százalékkal emelkedtek, de a gyógyszeriparban már a tavaly júliusival megegyező árszint volt a jellemző és a gumiiparban is átlag alatti, 5,1 százalékos áremelkedést mért a KSH. A számítástechnikai és elektronikai termékek gyártói 7,1 százalékos áremelkedést értek el a belföldi piacon, a járműiparban, a gépiparban és a villamosberendezések gyártásában 5,2-5,8 százalékos volt a belföldi termelői árak éves emelkedése júliusban. 
    
Az ipar forintban mért exportértékesítési árai 8,4 százalékkal nőttek a tavaly júliusiakhoz képest. A tavaly júliusi árfolyamához képest az euró 17,97 forinttal, 5,9 százalékkal, az amerikai  dollár 11,36 forinttal, 4,3 százalékkal felértékelődött.
    
A járműgyártás exportárai 10,4 százalékkal voltak magasabbak a tavaly júliusinál, a vegyiparban 9,0 százalékos volt az emelkedés. A számítástechnikai és elektronikai termékek gyártói viszont csak 3,9 százalékos és a gyógyszergyártók is mindössze 1,2 százalékos áremelést tudtak elérni. Az élelmiszerek exportárai 3,4 százalékkal emelkedtek tavaly július óta.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ