Cropped landscape
Gazdaság
A példátlan összefogásnak köszönhető, hogy emelkedett az almaár
2018-08-3108:30
Eredményes volt az almatermesztők összefogása, ezáltal a húszforintos kilónkénti felvásárlási ár kiharcolása. A szabolcsi gazdáktól úgy értesültünk, a felvásárlók demonstrációhullámot kiváltó eljárása akkora pofont jelentett, hogy a jövőben is megmarad a példátlan összefogás, de elkerülhetetlen lesz a nagyobb ráfordítás is.
Egyértelműen a gazdák példátlan összefogásának, a kitartó demonstráció­nak köszönhető, hogy a hazai feldolgozók a kezdeti 13 forint helyett húszforintos kilogrammonkénti áron veszik át az ipari almát. A megállapodás eredményeképp tegnap megkezdődött a gyümölcs beszállítása az üzemekbe – mondta a Magyar Idők megkeresésére Bori Vilmos, a vásárosnaményi gazdakör elnöke, a demonstrációk egyik szervezője. Pontos adatok még nincsenek, de becslések szerint 5-10 ezer tonna alma ment tönkre az elmúlt hetekben; a teljes termés az előrejelzések szerint 500 ezer tonna lehet. 
 
A termelők szerint azzal, hogy a korai almát nem szállították be a legnagyobb hazai szereplő, az Austria Juice üzemébe, a cég vesztesége nagyobb volt, mint a gazdáké. Bori Vilmos úgy vélte, ennek oka, hogy a felvásárlókat az üzemeltetési és munkaerőköltség akkor is sújtja, ha nincs feldolgozás, ráadásul az előzetesen vállalt kötelezettségeket sem tudják teljesíteni. A húszforintos felvásárlási ár ugyan alacsonyabb, mint a kezdeti követelés, ám ennél az összegnél már megéri betakarítani az almát.

Bori Vilmos szerint a magyar gazdák azért kaptak jóval méltatlanabb ajánlatot a lengyel termesztőknél, mert 2014-ben, amikor szintén sok volt az ipari alma, itthon elmaradt az összefogás. Az idei szezon ugyanakkor a gazdakör képviselője szerint akkora pofont jelentett, hogy az összefogás a jövőben is megmarad. Ennek oka, hogy más ágazatokhoz hasonlóan nem csak az anyagi veszteség a fő szempont, mivel nagy pszichés nyomást is okoz végignézni, ahogy elromlik a termés. Bori Vilmos hozzátette: a hazai léalmatermesztőknek ugyanakkor az összefogás mellett nagyobb ráfordítást kell vállalniuk, elsősorban a gépesítésre és az öntözésfejlesztésre, emellett az állam segítségére is szükség van. 
Bakti János, a megmozdulás fő szervezője tegnap arra emlékeztetett, hogy a megállapodással a cél egy olyan minimumár kiharcolása volt, amely a szezon végéig kitart, és amelynél kevesebbért nem adják oda a termelők az ipari almát. Úgy számoltak, a megállapodással mintegy 3,5 milliárd forint maradhat a magyar gazdák zsebében.

Az idén sok ipari minőségű alma termett Európában, ezért a felvásárlási árak alacsonyak. A szezon elején a hazai Austria Juice 13 forintos áron akarta átvenni a termést, ám az összeg annyira alacsony volt, hogy a termelőknek már nem érte meg betakarítani a gyümölcsöt, ezért tiltakozó ak­ciót hirdettek. A gazdák példátlanul hamar összefogtak, s nem szállították be a termést az üzembe, ami bevételkiesést eredményezett. Emellett a termesztők útlezárásokkal, egyéb eszközökkel is tiltakoztak a legalább húszforintos önköltségi ár kiharcolása érdekében.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ