Cropped landscape
Krónika
Nem jogerős Jozef Rohác életfogytiglani büntetése
2018-08-3006:39
Nem járult hozzá a szlovák maffia bérgyilkosának tartott Jozef Rohác, hogy a pozsonyi Legfelsőbb Bíróságon a távollétében ítélkezzenek másodfokon a terhére rótt négy bérgyilkosság ügyé­ben. A bűnöző tavaly első fokon életfogytiglani fegyházbüntetést kapott a Dinic fivérek, Daler Hlavacka és Roman Deák meggyilkolásáért. Bűntársai szintén a legsúlyosabb büntetésben részesültek, amelyek immár jogerősek.
Egy per és két büntetőeljárás folyik az Aranykéz utcai, négy halálos áldozatot és húsz súlyos sérülést okozó robbantás, valamint Fenyő János meggyilkolása miatt jogerősen életfogytiglanra ítélt Jozef Rohác ellen Szlovákiában – tudta meg a Magyar Idők szlovák forrásokból.

A szlovák maffia bérgyilkosának tartott Rohácot tavaly a bazini (Pezinok) Speciális Büntetőbíróság besztercebányai kirendeltsége életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte, amiért 1998–99-ben Róbert Lalis, más néven Kybel, a Sykora-klán vezetője megbízásából kivégezte a klán négy konkurensét is.

Az ítélet azonban egyelőre nem emelkedett jogerőre, miután a pozsonyi Legfelsőbb Bíróságon Rohác ügyvédje bejelentette, ügyfele nem járult hozzá, hogy távollété­ben folytassák le ellene a pert, így az ügyét elkülönítették, és külön fogják tárgyalni.

A Paraméter szlovák hírportál tudósítása szerint ugyanakkor jogerősen életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Róbert Kybel Lalist hatszoros maffiagyilkosság ügyében.

Életfogytiglant kapott Ivan Cupper, azaz Vinco-Vinc­ko is. A bűnbanda meghatározó tagja, Martin Bihári, akit Orosz (Rus) néven ismertek, 23 évet kapott, mivel beismerte bűnét. A Lojzo Cistic néven ismert Alojz Kromkát a bíróság bűnösnek találta, de elállt a büntetéstől, mivel már életfogytiglani börtönbüntetését tölti más ügyek miatt.

A vád szerint Rohác 1998 májusában felrobbantotta Eduard Dinicet, egy konkurens banda meghatározó alakját, aki teniszezésből indult haza Pozsonyban, amikor az öt kilogrammos pokolgép széttépte a testét.

Az év októberében öccsét, Róbertet 37 lövéssel végezte ki Rohác és Cupper a pozsonyi Dlhé diely lakótelepen. Daler Hlavacskát 1999 májusában Rohác még közelről fejbe is lőtte, miután távolabbról négyszer már belelőtt.

Az év októberében Roman Deákot Rohác és Cupper 12 lövéssel végezte ki. A négy bérgyilkosságért nagy valószínűséggel jogerősen is életfogytiglanra ítélik majd Jozef Rohácot, akinek a még tartó két további ügye várhatóan már nem jelent számára további súlyos börtönéveket.

A szlovák jogrendszerben, ha valaki életfogytiglant kapott egy bűncselekményért, további életfogytiglanit már nem ró ki a bíróság.

A 2000-től életfogytiglani büntetését töltő Mikulás Cernák másfél éve ismerte be, hogy ő és Róbert Kybel Lalis tervelte ki a kassai maffiafőnök, Róbert Holub 1997-es meggyilkolását, amit Cernák megbízásából Rohác hajtott végre.

Ezt vallotta a fegyvereket beszerző Alexander Horváth is. Eszerint Holubot harmadszorra sikerült megölnie Rohácnak.

Egy kassai benzinkútnál a távolról lövő bérgyilkos nem találta el a maffiafőnököt, két nappal később Pozsonyban megölte ugyan a testőrt, Stefan Fabiánt, ám Holub túlélte. Hetek múlva a kórházi ágyon fekvő főnököt végül szitává lőtte a bérgyilkos.

Rohác ellen még egy büntetőeljárás folyik, őt gyanúsítják egykori bűntársa, Jozef Hamala meggyilkolásával, akivel az Aranykéz utcai merényletben működött együtt.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ