Cropped landscape
Gazdaság
Háttérkép: Erdogannal kívülről akartak elbánni
2018-08-3021:48
Lassíthatja a török gazdaság növekedését a líra árfolyamának zuhanása, de nem valószínű, hogy összeomlana Ankara gazdasága – hangzott el az ECHO TV Háttérkép című műsorában. Bayer Zsolt állandó vendégei, Boros Imre és Bogár László közgazdászok elemezték a török gazdaság helyzetet és a líra zuhanásának okait. 
A török gazdasági teljesítmény alapján a líra zuhanásának nem kellett volna bekövetkeznie. Az ország államadóssága is alacsony - mondta Boros Imre. A közgazdász hozzátette, a török háttérgazdaság, főként az ingatlanfejlesztő cégek alacsony kamatú amerikai hitelekből végeztek fejlesztéseket. Szerinte Erdogannal kívülről akartak kibabrálni, ugyanis a tengerentúli hitelintézetek elkezdték visszahívni a kihelyezett pénzeket. Mivel - a hazai devizahitelesek ügyéhez hasonlóan – a bankoknak amerikai dollárban kellett törleszteni, Törökország eladta a lírát, amely indukálta az árfolyam zuhanását. 
A mélyben van egy összefüggés, amely szerint Erdogan valójában a lehetetlenre tesz kísérletet – fogalmazott Bogár László. A modern Törökország az elmúlt 100-120 évben szinte egybetarthatatlan komplexum, társadalmi, gazdasági, pénzhatalmi értelemben véve is. Ezért mindig nagyon kényes helyzetben van az, aki ezt az összetarthatatlan konstrukciót próbálja egybetartani. Mindeközben pedig sikeresen eljátszani azt a szerepet – elég csak ránézni a térképre – amely geopolitikai értelemben a világ legkényesebb országává teszi Törökországot – fejtette ki a közgazdász. 

A szakember szerint az árfolyamzuhanás a megtorlás, amiért Erdogan az elmúlt másfél év során átrajzolta a hatalmi, kapcsolódási rendszert. 
Törökország rendelkezik a NATO legnagyobb európai hadseregével, mindemellett pedig harci járművek garmadája van a birtokában – mutatott rá Boros Imre. Bogár László hozzátette: Törökországnak az amerikai fegyvervásárlásokból ered az óriási kereskedelmi deficitje. 
Bayer Zsolt kérdésére, hogy miért Katar sietett Törökország megsegítésére, a közgazdászok egyhangúlag a tavalyi katari blokáddal magyarázták. 

2017-ben Katar miatt volt hangos a Közel-Kelet. Az Öböl menti államot akkor Ankara védte meg. Ezért ajánlotta fel segítségét Törökországnak a katari emír, aki 15 milliárd dolláros befektetést ígért Erdogannak – hangzott el. A szakemberek arra is rámutattak, a Katar körüli konfliktus egyik kiváltó oka az volt, hogy az Egyesült Államoknak nem tetszett az arab ország földgáziparának jelentős fejlődése. 
Bayer Zsolt kérdésére, hogy le tudják-e térdepeltetni gazdaságilag Törökországot, és ha mindez sikerül annak milyen következményei lesznek a világgazdaságra, Boros Imre a következőket mondta: 
A teljes adás: 
ECHO TV - A nemzet hangja - Háttérkép
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ