Cropped landscape
Gazdaság
Felminősítheti Magyarországot a Standard & Poor’s
2018-08-2906:34
Adottak a kilátások, hogy a következő tizenkét hónapban javítsa Magyarország hitelbesorolását a Standard & Poor’s. Mint azt lapunknak a legutóbbi felülvizsgálatot vezető szakértő megerősítette, a befektetésre ajánlott országoknál szabályszerű, hogy akár két évet is várnak egy döntéssel. Ezzel is magyarázható, hogy múlt héten, némi csalódást keltve nem javult az osztályzatunk. Idén még kétszer van lehetőség a felminősítésre -számolt be a Magyar idők.
Továbbra is megvan a lehetőség, hogy a Standard & Poor’s (S&P) a következő év során megemelje a magyar hitelminősítést – mondta lapunknak Karen Var­tapetov, a cég Magyarországgal foglalkozó szakértője.

Az S&P augusztus ­17-én végezte évi második ütemezett felülvizsgálatát, amikor fenntartotta hazánk befektetésre ajánlott szintjét pozitív kilátásokkal. Ezzel némi csalódást is okozott, lévén a mostani besorolásunkat, ami csak egy fokkal van a bóvlinak gúnyolt, befektetésre nem ajánlott terület felett, a gazdasági kormányzat és hazai közgazdászok is indokolatlannak tartják, látva a főbb gazdasági mutatókat.

Mint azt Vartapetov elmondta, a befektetési osztályzatban lévő országok esetében bevett gyakorlat, hogy kétéves távlatban vizsgálódnak. Mivel az S&P legutóbb tavaly augusztusban javította pozitívra a kilátásokat, jelenleg még benne vagyunk ebben az időkeretben.

Vartapetov szerint a hosszabb időtávra azért van szükség, hogy az országban tapasztalható gazdasági folyamatokat alaposan ki lehessen ismerni. Magyarország esetében például ilyen a jegybank hitelezést támogató programjának kifutása, illetve ennek hatása a bankszektorra. Az S&P azt is tudni akarja, hogy az Egyesült Államok és az eurózóna monetáris politikájának normalizálódására miként reagál a Magyar Nemzeti Bank.
Ugyan a munkavállalók aligha panaszkodnak, az S&P szerint a mostani gyors, két számjegyű emelkedés a fizetésekben azt mutatja, hogy túlhevült a munkaerőpiac, mindez rontja a vállalatok versenyképességét, ezzel a dinamikával nemzetközi összevetésben is kitűnik az ország.

A kormányzat és az Európai Unió közötti politikai feszültségek miatt a hitelminősítő nem várja, hogy veszélybe kerülnek a mostani költségvetési ciklusban jóváhagyott keretek.

Vartapetov szerint azonban a viták tényezők lehetnek a következő költségvetés tárgyalásánál, fennáll a kockázata, hogy Magyarországnak kevesebb pénz jut, amelyet feltételekhez is köthetnek, ezt az eshetőséget pedig hosszabb távon már kockázatként kell kezelni.
Azon felvetésünkre, mely szerint sok kritikát kapnak hitelminősítők, amiért a piaci árazástól elmaradó minősítéseket hoznak – például Magyarország esetében – Vartapetov hangsúlyozta: az S&P minden esetben a gazdasági alapokat igyekszik figyelembe venni.

Az olyan mutatók, mint a kockázati felár vagy az állampapírhozamok meglehetősen változékonyak, akár egy-egy pillanatnyi fejlemény miatt módosulhatnak.
– Igyekszünk az ilyen rövid távú kilengéseket figyelmen kívül hagyni – húzta alá Vartapetov.
Legközelebb most pénteken, várhatóan késő este jöhet hazánk besorolására vonatkozóan újabb felminősítés, akkor közli ugyanis a Fitch Ratings idei második ütemezett értékelésének eredményeit.

A Fitch ugyancsak egy szinttel a befektetésre nem ajánlott kategória határa felett rangsorolja a magyar államadósságot, ugyancsak pozitív kilátásokkal. Mindezek alapján indokolt lehet egy felminősítés, erre azonban – ismerve a nem mindig kiszámítható hitelminősítői gyakorlatot – nincs garancia.
Ezt követően idén még egy felülvizsgálat lesz, a Moody’s Investors Service novemberben dönthet a besorolásunkról.

Magyar idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ