Cropped landscape
Gazdaság
Jakab István: Naponta több mint ötven tonna alma rohad el a földeken
2018-08-2421:20
Továbbra sincs megállapodás a magyar gazdák és az osztrák felvásárló között. Az almatermelők továbbra sem hajlandók átadni a termést az osztrák cég által kínált 15 forintos áron. A gazdák közölték: ennyiért nem szedik le az almát. Az ECHO TV Napi aktuális című műsorában Jakab István, a Magosz elnöke jelezte: az osztrák ajánlat az önköltség felét sem, egyébként a szedés és beszállítás költségét sem fedezi. A szakértő úgy fogalmazott: az osztrák multi elvárta, hogy a gazdák ajándékba beszállítsák a termésüket.
Jakab István kiemelte: a helyzetet tovább nehezíti, hogy mintegy négyezer hektárnyi célültetvény van, amelyen kizárólag ipari almát termesztenek, az osztrákok azonban itt is csupán 16 forintot ajánlottak,  amely szintén nem fedezi még az önköltség felét sem. Hozzátette: az osztrák felvásárló a magyar ipari almának a hatvan százalékát veszi át, azonban emellett Lengyelországban is nagyon komoly befektetéseket valósított meg.

Tönkreteszi a termelőt, szétveri a piacot, azt követően odébbáll, majd talál magának másik helyet
- fogalmazott.

A szakértő megerősítette: jelenleg is zajlanak a tárgyalások a termelők és a felvásárló között, azonban az álláspontok egyelőre nem közeledtek egymáshoz.

A tartályok üresek, őket is sürgeti az idő. Naponta több mint ötven tonna alma rohad el a földeken, ez az ő árualapja is
- mondta.
Hozzátette: Lengyelországban még nem indult el a szezon, az ottani árra is hatással lesz a magyar piac. Szerinte mindkét fél érdeke, hogy minél hamarabb megállapodás szülessen.

Jakab István elmondta: az étkezési alma ára is beszakadt, köszönhetően többek között a munkaerőhiánynak.
Szóba került a borászok helyzete is, ők is az alacsony felvásárlási ár miatt aggódnak. A szakértő itt is az összefogás fontosságát emelte ki elsődlegesen.
Hozzátette: a kormány az első perctől segítette a gazdákat, amiben csak lehetséges volt, ez azonban a feldolgozó és a gazdák közötti kereskedelmi ügylet.

A teljes adás:
Pszichológiai hadviselés zajlik a léalma ügyében - ezt mondta Apáti Ferenc a Fruitveb alelnöke az ECHO TV Napi aktuális című műsorának egy nappal korábban. Szerinte a léalma felvásárlási ügyében kartellgyanú is fennállhat. 
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ