Cropped landscape
Belföld
Bakondi György: Magyarország együttműködik mindenkivel, akinek Európa biztonsága az első
2018-08-2421:08
Még nem lehet tudni, mikor találkozik majd egymással Orbán Viktor kormányfő és Matteo Salvini olasz belügyminiszter – reagált Bakondi György Tóth Kriszta érdeklődésére az ECHO TV Napi aktuális című műsorában. A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója közölte: hazánk együttműködik mindenkivel, akinek Európa biztonsága az első, egyúttal leszögezte: senkit nem éheztetnek a tranzitzónában. 
Bakondi György elmondta: a magyar kormány együttműködik minden olyan országgal, amely a migrációs helyzet kezelésében, az államhatárok, a belső biztonság és Európa védelmére helyezi a hangsúlyt. Így Olaszországgal is együttműködünk. A napokban ott járt Szijjártó Péter külügyminiszter, úgyhogy a megkezdett tárgyalások folytatódnak - tette hozzá. 
Számos kérdésben egyetértés van a két ország között, a kvóták vonatkozásában ugyanakkor Olaszország más álláspontot képvisel. Ott van 700 ezer illegális bevándorló, akitől szeretne megszabadulni, de miután nem lehet őket visszaküldeni, ezért szeretnék, ha szétosztanák őket a kvóta szerint Európában. A magyar álláspont konzekvens, ez nem vezet közelebb a megoldáshoz – tette hozzá Bakondi. 

Szavai szerint az együttműködés alapját Olaszországgal, azok a közös érintkezési pontok adják, amelyekben egyetértés van. 
Abban keressük a megoldásokat, amelyek a hatékonyságot és a lakosság biztonságát szolgálják hosszútávon is
- fogalmazott. 
Arra a sajtóhírre, miszerint a tranzitzónákban éheztetik a menekülteket, Bakondi leszögezte: 
Teljes ellátásban részesülnek a menekültek a tranzitzónákban a menekültkérelmek elbírálásnak időszakában. A különösen veszélyeztetett csoportok napi ötször étkeznek, orvosi ellátást kapnak, a tranzitzónán belül játszótér is van.
A menekültek humánus és egészséges helyen töltik azt az időt, amíg elbírálják a kérelmüket, de amint ez megtörténik, el kell hagyniuk a tranzitzónát és mivel akkor megszűnik a menekültstátuszuk, már nem kapnak ellátást - tette hozzá a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. 
A teljes beszélgetés: 
Az Európába tartó illegális bevándorlókat vissza kell tudni szállítani, Orbán Viktorral a megoldást tanulmányozzuk - jelentette ki Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a kormánypárti Liga vezetője a Corriere della Sera napilapban pénteken. Matteo Salvini az interjúban elmondta, a következő napokban személyesen készül találkozni a magyar miniszterelnökkel Milánóban. "Orbánnal találkozom a szabályok megváltoztatása érdekében" - nyilatkozta Salvini a migrációs politikára utalva.
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ