Cropped landscape
Gazdaság
Regős Gábor: A munkaerő nyugatra vándorol, ha a béremelés nem folytatódik
2018-08-2220:44
A munkaerőhiány miatt emelkednek a bérek Magyarországon a jelenleg tapasztalható ütemben – mondta Regős Gábor, a Századvég vezető kutatója az ECHO TV Napi aktuális című műsorában. Az elemző a KSH szerdán közzétett adatairól szólva elmondta: a folyamatos gazdasági növekedés miatt fenntartható lesz a hasonló mértékű bérnövekedés a jövőben is.
A pozitív gazdasági folyamatok beindítója egy piaci ok volt, nevezetesen a munkaerőhiány. Tíz évvel ezelőtt még munkanélküliségről és alacsony bérekről beszéltünk. Nem a vállalatoknak kellett versenyezni a munkavállalókért, hanem a munkavállalóknak a vállalatokért. Ezt a vállalatok ki is használták, tartósan alacsonyan tartva a béreket Regős Gábor szerint, aki hozzáfűzte, napjainkra ez a tendencia megfordult.

A gazdasági erősödés kapcsán a gazdaságkutató a hatéves bérmegállapodás fontosságát hangsúlyozta, amely előírta a minimálbér-emelését, ezzel párhuzamosan a szociális hozzájárulási adó csökkentését, amely idén végbe is ment.
A kutató szerint a pénzügyi és a biztosítási ágazatban a legmagasabbak a bérek, ezek jelenleg meghaladják a bruttó 655.000 forintot. Ezeket követik az informatikusok, majd az energiaiparban dolgozók bevételei. 

A jövőre nézve a kutató arról is beszélt, hogy megközelítőleg a mostani, 11,9 százalékos bérnövekedés lehet az éves átlag is, bár hozzáfűzte, hogy a korábbi évekre visszatekintve azt látjuk, hogy a béremelkedések mértéke rendszerint januárban és márciusban erősen kileng. 

A jól teljesítő gazdaságnak köszönhetően az is elérhető távolságba került, hogy a Fitch Ratings felminősítse Magyarországot 
- mondta el Tóth Krisztának a Századvég Gazdaságkutató vezető kutatója.

A teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ