Cropped landscape
Gazdaság
Nőtt az építőipari termelés az EU-ban és az euróövezetben
2018-08-2012:23
Júniusban nőtt az építőipari termelés az Európai Unióban és az euróövezetben havi és éves összevetésben. A legnagyobb növekedés Magyarországon volt.
Az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) hétfőn előzetes adatként azt közölte, hogy szezonálisan kiigazítva az euróövezet 19 tagállamában 0,2 százalékkal, az Európai Unió 28 tagállamában pedig 0,6 százalékkal emelkedett az építőipar kibocsátása júniusban az előző hónaphoz képest.
    
A tavaly júniusival összevetve az euróövezetben 2,6 százalékkal, az unió egészében 2,7 százalékkal nőtt az építőipari termelés.
    
Júniusban a legnagyobb havi növekedést Magyarországról (7,2 százalék), Szlovákiából (4,5 százalék) és Franciaországból (3,8 százalék) jelentették. A legerősebb, 6 százalékos visszaesést Szlovéniában (-5 százalék) és Németországban (-3,2 százalék) mérték.
    
A legnagyobb bővülés tavaly júniushoz képest szintén Magyarországon volt, 28,3 százalék, majd Lengyelország (24,2 százalék) és Csehország (8,9 százalék) következett. Egyedül Bulgáriában volt csökkenés tavaly júniushoz viszonyítva, 2,9 százalék.
    
A statisztika havi és éves bontásban is meglehetősen hiányos, ugyanis 11 országból nincs júniusra vonatkozó adat.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ