Cropped landscape
Gazdaság
A gazdák addig nem adják át az almát, amíg a feldolgozócég nem ajánl magasabb összeget
2018-08-1608:41
Mielőbb egyezségre kell jutniuk az almatermelőkkel a hazai feldolgozóknak annak érdekében, hogy teljesíteni tudják vállalásai­kat – vélik a Magyar Idők által megkérdezett ágazati szereplők. A gazdáknak a megajánlott ár mellett nincs veszítenivalójuk, így a legnagyobb feldolgozóba továbbra sem visznek almát, sőt ha nem lesz megállapodás, kiterjesztik a demonstrációkat. A termelők összefogására, a lap úgy tudja, a cég sem számított.
Rövid időn belül egyezség születhet az almatermesztők, valamint a legnagyobb hazai felvásárló, az osztrák tulajdonú Austria Juice Kft. között, amennyiben a gazdák továbbra sem adják át a termést – számoltak be lapunknak az ágazati szereplők. 
 
Apáti Ferenc, a FruitVeb alelnöke kérdésünkre elmondta: a feldolgozókat jobban szorítja az idő, hogy teljesíteni tudják a hosszú távú szerződéseikben vállalt kötelezettségeiket az ipar többi szereplője felé, ráadásul almasűrítményből a tavalyi kisebb termés miatt vélhetően nincsenek raktáron jelentős készletek. 
 
A másik két hazai piaci szereplő egyelőre nem közölt árat, ám a 13 forintos – a gazdák által elfogadhatatlannak tartott – felvásárlási árnál némileg magasabb összeget kínálhatnak, de vélhetően kevesebbet, mint a 25-26 forintos önköltségi ár. A kedvező átvételi ár legalább 30-40 forint lenne. 
 
Apáti Ferenc felidézte, a várakozások szerint nagyjából 500 ezer tonna ipari minőségű alma terem idén Magyarországon, a teljes termés 70-75 százaléka. Az alelnök becslése szerint a feldolgozóknak átlagosan napi 4-5 ezer tonna almát kell kapniuk, hogy a 700-800 tonna sűrítményt elő tudják állítani, a szezon pedig rövid, legfeljebb kilencven nap. Tehát amennyiben tartósan, napokig nem érkezik alma az üzembe, a vállalásokat vélhetően nem tudják teljesíteni. A kilogrammonként 13 forintos átvételi ár pedig olyan nyomott, hogy ennyiért semmi okuk sincs a gazdáknak elvinniük az üzembe a termést. 
 
Apáti Ferenc hozzátette: a feldolgozónak a megállapodáson kívül nincs más lehetősége, mivel a szállítási költségek miatt a behozatal sem jelent reá­lis alternatívát. A várakozások szerint legkésőbb a jövő hét elején születhet egyezség. 
 
– Gyorsan és határozottan léptek fel az almatermesztők az Austria Juice ajánlott felvásárlási ára miatt, és mivel a céggel ellentétben a 13 forintos árak mellett nincs veszítenivalójuk a gazdáknak, folytatják a nyomásgyakorlást – hangsúlyozta a Magyar Idők megkeresésére Bori Vilmos Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei termelő, a demonstráció egyik főszervezője.
A gazdák példátlan összefogására a cég sem számított, habár a tárgyalások egyelőre nem hoztak eredményt. A 13 forintos árra egyelőre nem kaptak magyarázatot a feldolgozótól, emellett érdemi reakció a gazdák követeléseire sem érkezett. Ráadásul a piaci információk szerint Lengyelországban, Európa legnagyobb almatermelő államában megállapodtak 25 forint körüli átvételi árról. Ez az árkülönbség méltatlan a magyar gazdákra nézve. A nyomott ár azért is meglepő, mert az üzemeknek sem érdekük, hogy tönkremenjen a magyar almatermesztés – tette hozzá Bori Vilmos.
 
Intenzívebbé váltak a megmozdulások tegnap a keddi sikertelen tárgyalás után. A gazdák – mintegy negyven traktorral – félpályás útlezárással demonstrálnak tovább Anarcson – közölte lapunkkal Cseh Tibor, a Magosz szakmai titkára. Kiemelte: amennyiben nem sikerül megegyezni, jövő kedden indul a gazdatüntetés kiterjesztése, a vásárosnaményi telephely előtti félpályás útlezárásra is megvan a rendőrségi engedély. Megállapodás a tegnapi tárgyalási fordulón sem született.
 
Idén bőséges almatermés várható egész Európában, Lengyelországban rekordok dőlnek. Az ipari alma aránya ráadásul a szokásosnál is magasabb, így a piaci kínálat bő, szemben a tavalyival, amikor a kereslet volt nagy. Ugyanakkor Kínában az összeurópai terméssel azonos mennyiségű a kiesés, így komoly piaci válság nem várható, ezért az alacsony hazai átvételi árnak sincs realitása. Az ágazati szereplők szerint a feldolgozó a profit érdekében a nyomott kezdőárral tartaná a szezon alatt végig alacsonyan az árat.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ