Cropped landscape
Krónika
Rohác bevallotta, ő Prisztás gyilkosa
2018-08-1506:17
Részletes beismerő vallomást tett tegnap a rendőrségen az életfogytiglani fegyházbüntetését töltő Jozef Rohác. A szlovák bérgyilkos azt állította: 1996-ban ő ölte meg orosz–ukrán megbízásból Prisztás Józsefet. A vállalkozó kivégzéséért elkövetőként Hatvani Istvánt, megbízóként Portik Tamást ítélték el jogerősen.
Több mint nyolcórás, részletes vallomást tett tegnap a Nemzeti Nyomozó Irodában (NNI) a szlovák Jozef Rohác Hatvani István perújítási kérelme ügyében, és beismerte, hogy ő ölte meg Prisztás Józsefet 1996. november 1-jén – erősítette meg a Magyar Időknek Fülöp Tamás, Rohác védője. 
 
A Hatyi becenéven ismert Hatvanit tavaly 15 év fegyházra ítélték jogerősen, mivel az ítélet szerint Óbudán, a Ladik utcában lelőtte az ­autójába beszálló Prisztás József vállalkozót. A gyilkosság felbujtójaként jogerősen ugyancsak 15 éves fegyházbüntetéssel sújtották Portik Tamást, aki emellett az Aranykéz utcában felrobbantott Boros Tamás meggyilkoltatásáért is 13 év szabadságvesztést kapott. 
 
Fenyő János lelövése és az Aranykéz utcai, négy halálos áldozatot követelő robbantás elkövetése miatt Rohácot jogerősen életfogytiglani fegyházra ítélték. Az elítélt kedden azt állította kihallgatóinak, hogy ő ölte meg Prisztás Józsefet, és nem Hatyi, a megbízás pedig az orosz–ukrán maffiától érkezett Jozef Hamala közvetítésével. 
 
Hamala Rohác tettestársa volt az Aranykéz utcai merényletben, fejbe lőtt holttestét néhány hónapja ásták ki a morvaországi Brno közelében egy erdőben. A gyilkossággal Rohácot gyanúsította meg a szlovák rendőrség.

Rohác beismerő vallomása még nem jelenti azt, hogy Hatvani és Portik mentesül a büntetés alól. Az NNI nyomozói összevetik Rohác állítását az üggyel kapcsolatban korábban keletkezett nyilatkozatokkal és egyéb bizonyítékokkal, különös tekintettel arra, hogy van-e feloldhatatlan ellentmondás a vallomások között, illetve hogy bizonyítja-e más is Rohác bűnösségét, mint a saját elmondása.

Magyar Idők

Tavaly ősszel a Kisbandi becenévre hallgató Lakatos András az Echo Tv Razzia című műsorában azt mondta: az 1996. évi Prisztás-gyilkosságot Portik Tamás megrendelésére követték el és Prisztást nem Hatvani István, alias Hatyi gyilkolta meg, hanem Jozef Rohác. 

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ